Protestele sindicale se extind, iar Guvernul începe să bage mâna adânc în bugetul statului pentru a acoperi cererile financiare. Astăzi, Ministerul Muncii a publicat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care să ducă la majorarea salariilor în sistemul de sănătate și asistență socială, precum și în apărare și ordine publică.
Sănătate și asistență socială
Statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele sunt singurele categorii de angajați din domeniul sanitar care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă. OUG pregătită de Guvern propune majorarea salariilor de bază ale celor enumerați anterior astfel încât să atingă nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, la fel ca restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenți medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare, etc).
Apăsare, ordine publică și securitate națională
Nivelul salariului de funcție/soldei de funcție pentru polițiști și militari va fi majorat până la concurența nivelului prevăzut de lege pentru anul 2022. Guvernul susține că este nevoie ca funcțiile din instituțiile de forță să fie mai atractive financiar pentru a diminua posibilitatea migrării personalului specializat în alte domenii de activitate.
Iată, mai jos, proiectul Ministerului Muncii:
Articol unic – La articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal–bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186
din 9 decembrie 2022, după alineatul (14) se introduc două noi alineate, alin. (15) și (16), cu
următorul cuprins:
„(15) Prin derogare de la prevederile art.12 alin.(2) din Legea-cadru nr.153/2017 privind
salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare,
începând cu luna iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute
în anexa nr.II la aceeaşi lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege
pentru anul 2022.
(16) Prin derogare de la prevederile art.12 alin. (2) din Legea-cadru nr.153/2017 privind
salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare,
începând cu începând cu luna iunie 2023, soldele de funcţie/salariile de funcţie ale personalului
care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. VI la aceeaşi lege se stabilesc la nivelul soldelor de
funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022.”
Mai multe detalii, pe site-ul Ministerului Muncii.
De menționat că greva generală din sistemul de învățământ pare departe de încetare. Actul normativ adoptat de Guvern i-a nemulțumit pe sindicaliști, astfel că greva începută în 22 mai nu a încetat. Este posibil ca joi sau vineri să se organizeze un nou miting de protest în București, între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.