vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateAmenzi de 12.000 de lei date de ITM constructorilor care nu respectă...

Amenzi de 12.000 de lei date de ITM constructorilor care nu respectă securitatea în muncă

În perioada mai – august 2016, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea  au desfăşurat acţiuni de control in cadrul Campaniei naţională de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Grupul ţintă al acţiunii este reprezentat de angajatori şi lucrători care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41, 42 şi 43 – privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii.

Obiectivele acţiunii sunt:

                                    Obiective generale:

  • creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional;
  • încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilor şi angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale,aplicabile în domeniul construcţiilor.
  • promovarea bunelor practici în acest domeniu de activitate economică.

                         Obiective specifice:

Verificarea cu prioritate a angajatorilor din construcţii la şantierele temporare şi mobile în care se desfăşoară:

  • lucrările de săpături;
  • lucrări de construcţii unde se utilizează schele.

             In cadrul acţiunilor întreprinse au fost vizitate mai multe şantiere, atât cele pentru care au fost primite la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea comunicări prealabile, cât şi cele ce nu necesită o astfel de comunicare conform prevederilor HG 300/2006 privind cerinţele minime de securitate si sănătate pentru şantierele temporare sau mobile, cu modificările şi completările ulterioare.

             Au fost întocmite procese verbale de control pentru un număr de 38 angajatori care aveau în total 619 de salariaţi, unde s-au constatat un număr de 63 deficienţe pentru care inspectorii de muncă pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă au aplicat 63 sancţiuni contravenţionale ( 60 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 12.000 lei).

Sancţiunile aplicate au la bază urmatoarele deficienţe constatate:

      –  neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare;

      –  nesemnalizarea lucrărilor;

      – neutilizarea sistemelor de protecţie colectivă pentru prevenirea căderilor de la înalţime;

      – nu au fost stabilite, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunerilor ce le revin lucrătorilor care supraveghează lucrările.

Pentru remedierea neconformităţilor constatate inspectorii de muncă au dispus măsuri şi termene de intrare în legalitate.

Având în vedere datele statistice care reflectă faptul că domeniul construcţiilor prezintă risc ridicat de accidentare, vor continua acţiunile de monitorizare şi verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.

Eliza Botezatu, inspector şef Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu