Zeci de mii de funcţionari din administraţia locală din România, afiliaţi la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) sunt astăzi în grevă generală de o zi. Membrii FNSA vor fi în grevă ca semn de protest față de nesoluționarea problemelor de ordin salarial pe care le-au solicitat guvernului. Angajații din administrația publică locală susțin că ei sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Sindicaliştii afirmă că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016). Revendicările acestora sunt următoarele: majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25%, acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.
Deși se confruntă cu aceleași probleme și se plâng de salarizarea deficitară, angajații din Consiliul Județean Vrancea și din primăriile din județul nostru nu participă la protest. Liderii de sindicat susțin că au trimis mesaje de solidaritate către colegii lor din țară care vor face grevă.
Ministerul Muncii anunţa sâmbătă, 9 iulie, într-un comunicat, că reprezentanţii sindicatelor au declinat invitaţia de a participa la dezbaterile ce vor avea loc în cadrul unui Grup de lucru, referitoare la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, iar în acest context nu a rezultat un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate de către FNSA. ”În legătură cu revendicările formulate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), precizăm că, în urma discuţiilor purtate la Ministerul Muncii în zilele de 27 iunie şi 8 iulie 2016, nu a rezultat, în cele din urmă, un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate (…) Cu privire la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, ministrul Muncii a propus iniţierea unui Grup de Lucru împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la care să fie invitaţi şi reprezentanţii federaţiei şi ai confederaţiei, şi care, în perioada 11 – 31 iulie 2016, să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuţie. Reprezentanţii sindicatelor au declinat această invitaţie, acesta fiind de altfel singurul punct asupra căruia părţile nu au căzut de acord, şi au anunţat că vor continua protestul”, se menționează în comunicatul Ministerului Muncii. Reprezentanții ministerului au precizat că rămân, în continuare, deschiși dialogului cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie şi că vor conlucra cu celelalte ministere în găsirea unor soluţii convenabile tuturor părţilor implicate. În cazul în care nu se ajunge la un acord, sindicatele din administrația publică locală vor intra, pe 19 iulie, în grevă pe termen nelimitat.
Angajații din administrația publică vrânceană au salarii mici dar nu protestează
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -