vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateANI a pierdut procesul intentat de primarul din Vânători și trebuie să...

ANI a pierdut procesul intentat de primarul din Vânători și trebuie să îi plătească cheltuieli de judecată

Primarul din Vânători, Ionel Lupu, a câștigat în primă fază procesul intentat Agenției Naționale de Integritate, care îi făcuse un raport de conflict de interese administrativ. Curtea de Apel Galați i-a dat dreptate primarului, dispunând „anularea Raportului de evaluare nr. 43265/G/II/18.10.2016întocmit în lucrarea nr. 13074/A/II/23.03.2016”, însă soluția a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte. Aici, dosarul s-a format în mai, dar nu a primit niciun termen de judecată, aflându-se în procedura de filtru.

Ionel Lupu s-a arătat deranjat că ANI considerase că a încălcat Legea 161/2003, după ce, „în calitate de primar, a emis dispoziția prin care soția sa a fost transferată de la Primăria comunei Garoafa, la Primăria comunei Vînători, județul Vrancea”. În instanță, Lupu a făcut o cerere adițională prin care a invocat excepția de nulitate a raportului de evaluare întocmit de ANI și a actelor premergătoare întocmirii acestuia, pe considerentul că nu s-au respectat dispozițiile Legii 176/2010 și nici dreptul la apărare. Cu toate acestea, CA Galați a reținut că „acesta a fost informat cu privire la motivele pentru care este cercetat, dându-i-se posibilitatea de a-și spune punctul de vedere cu privire la textele de lege ce pârâta susține că le-a încălcat”, motiv pentru care i-a și fost respinsă excepția.

Cu toate acestea, pe fond, primarul Lupu a avut câștig de cauză, CA Galați considerând că acțiunea acestuia împotriva ANI este fondată și că „nu se poate reține existența unui conflict de interese” în sensul dispozițiilor invocate de pârâta din dosar. Motivul invocat de primar în apărarea sa a fost acela că transferul soției era în interesul serviciului, „care a avut la bază referatul  compartimentului juridic al Primăriei și HCL 47/29.11.2011 privind aprobarea organigramei și statutului de funcții al aparatului de specialitate din conținutul căreia rezultă că soția Primarului nu se află în subordinea sa”.

Și, chiar dacă CA Galați nu a făcut referire la acest ultim aspect, apărarea primarului a ținut. „… Comuna Vânători are 6.400 de locuitori, însă numărul de posturi alocate nu a fost depășit. Reclamantul a fost ales primar în anul 2012 (anterior fiind viceprimar) și, în perioada anterioară, fostul primar a făcut numeroase demersuri pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a celor două posturi de inspector clasa I, grad profesional principal, însă fără rezultat.

În condițiile arătate mai sus a avut loc transferul. Curtea apreciază că reclamantul nu se află în situația conflictului de interese, întrucât acesta nu a avut un alt interes în aprobarea transferului, decât acela al bunului mers al instituției. În cauză nu s-a făcut dovada că și alte persoane erau interesate de ocuparea acelui post și nici faptul că aprobarea transferului s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale sau a drepturilor legitime ale altor persoane interesate de ocuparea postului.

Curtea apreciază că nici condiția folosului material nu subzistă, … primind un salariu ca și ceilalți salariați, necesar întreținerii sale cât și a familiei. În cauză, transferul s-a făcut în interesul serviciului, într-o funcție publică de aceeași categorie, clasă și grad profesional cu funcția publică deținută de funcționarul public, pe un post vacant, reclamantul, în temeiul dispozițiilor articolului 61 alineatul 2 din Legea 225/2001, punând în aplicare o hotărâre anterioară emisă în timpul mandatului vechiului primar. De asemenea, postul de inspector a fost înființat anterior datei de 14 iunie 2012, când reclamantul a fost ales primar. Concluzionând, Curtea constatând că reclamantul nu se află în conflict de interese în sensul dispozițiilor articolului 70 și articolului 76 din Legea 161/2003, va admite prezenta acțiune și va dispune anularea Raportului de evaluare întocmit de pârâtă. Ca parte căzută în pretenții, Curtea va obliga pârâta la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamant, cu diminuarea acestora la suma de 10.000 lei”, se arată în motivarea instanței. De remarcat că, inițial, primarul solicitase mai mult, dorind să își acopere cheltuielile făcute cu avocații.

Între timp, la Primăria Vânători „s-a vindecat și locul”. Georgeta Lupu, măr al discordiei, nu mai e angajată aici, figurând în prezent ca inspector la SPCLEP Focșani. Conform propriei declarații de avere completate în martie anul acesta, ca inspector la primăria soțului a încasat un venit anual de 26.724 lei. În declarația completată în iunie 2016, venitul de la primăria Vânători a fost de 30.123 lei (aproape cu 7.000 de lei mai mic decât al consortului). În 2015, Georgeta Lupu a încurcat declarația cu cea a soțului și l-a pus pe acesta titular, noroc că nu verifică nimeni. În acel an, câștigurile precizate au fost de 26.154 lei. Nici în 2013 nu se îndurase să schimbe copy-paste-ul în propria declarație de avere, astfel că a semnat pentru titular Lupu Ionel, primar cu un venit de 24.726 lei, iar dumneaei a redevenit doar soț/soție, cu 10.222 lei. În 2014, doamna Lupu a declarat un venit anual de 16.719 lei, 2012 – 11.925 lei, iar în 2011 – 11.683 lei. În 2010, salariul pe anul anterior de la Primăria Garoafa a fost de 18.000 lei. De remarcat că, la acea dată, noiembrie 2011, pe declarația de avere nu apăreau încă terenul și casa de locuit pe care fiul minor al soților Lupu le achiziționase încă din 2004.

 


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu