vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomicANPC: din 15 martie, meniurile restaurantelor vor cuprinde toate ingredientele folosite la...

ANPC: din 15 martie, meniurile restaurantelor vor cuprinde toate ingredientele folosite la prepararea mâncărurilor

Ordinul ANPC care stabilește obligativitatea ca meniurile restaurantelor, fast-food-urilor și cantinelor să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncării, cantitatea acestora, numărul de E-uri, dar și valorile nutriționale intră în vigoare începând cu data de 15 martie. ”Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.”, a explicat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o conferinţă de presă.

Acesta susține că fiecare client trebuie să afle din ce este alcătuit produsul pe care urmează să îl mănânce. ”Din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii. Voi duce toate aceste bătălii pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a declarat Horia Constantinescu.

Ordinul care stabileşte ce informaţii trebuie să pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică a fost întocmit ținându-se cont de reglementările europene în domeniu. Aplicarea lui a fost amânată cu circa 3 luni, la solicitarea mai multor asociaţii patronale şi federaţii din sectorul HoReCa. Potrivit ANPC, Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui instituției conţine „elemente esenţiale” pentru sănătatea consumatorilor și, „ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.”


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu