Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 mai cu preparate din carne la grătar și bere. În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, petrecerea acestei zile se va face cu anumite restricții impuse de autorități, prevăzute în Ordonanțele militare. Și operatorii economici autorizați, care comercializează carne și produse din carne, trebuie să ia măsuri suplimentare, menite să prevină răspândirea acestui virus și să protejeze sănătatea consumatorilor. Astfel, angajații care manipulează produsele din carne trebuie să fie dotați cu măști și mănuși de unică folosință, vizier sau ochelari de protecție, halat de protecție și bonetă. Ca și în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, comisarii ANPC derulează, în aceste zile, o campanie de verificare a măsurilor luate de operatorii economici, la recomandările autorităților, pentru protejarea sănătății și vieții consumatorilor, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus Covid-19 în spatiile în care aceștia își desfășoară activitatea. Pentru a se bucura pe deplin de această sărbătoare, acasă, alături de familie, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele sfaturi:
– la cumpărarea produselor din carne tocată să acorde atenție deosebită la aspectul produsului;
– să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/datei limită de consum și a ingredientelor alergene;
– să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;
– să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită;
– să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur, care le poate afecta sănătatea.
În cazul produselor din carne, trebuie urmărit modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume:
– existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
– etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.
Și un sfat important este acela de a evita cumpărarea cărnii și a produselor din carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și există riscul să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.
De asemenea, la cumpărarea berii, să verifice starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), lipiditatea lichidului și data durabilității minimale. De asemenea, consumatorii trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Și un ultim sfat: să solicite și să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea/siguranța unui produs. (Paul Anghel, director general ANPC)