În perioada 26.06 – 02.02.2023, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 260 de unități localizate în cele 6 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța.
În urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la:
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorifcare a produselor alimentare;
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- produse în afara termenulul de valabilitate.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost sancţionate contravenţional 62 de unități, cu amenzi în valoare de 617.200 de lei. Totodată, a fost emisă o Ordonanță de Suspendare a Activității pentru un restaurant din Costinești, iar unei braserii din Mamaia Sud i-a fost interzisă activitatea. Au fost confiscate și direcționate către unități de neutralizare produse alimentare, în cantitate totală de 236 de kg – carne de vită, carne de pui, pește, produse din pește și înghețată. (sursa: ANSVSA)