În perioada 28 martie- 03 aprilie a.c., polițiștii de ordine publică au desfășurat o acțiune pe linia verificării modului de asigurare a obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. În acest context, peste 60 de polițiști cu atribuții în domeniul sistemelor de securitate au verificat 135 unități comerciale, 88 posturi de pază, 2 transporturi de valori, 91 agenți de securitate, fiind legitimate 244 persoane și aplicate 98 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 24650 lei. Astfel, 7 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 333/2003 mod. privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protecția persoanelor, 57 de unități comerciale au fost sancționate pentru încălcarea prevederilor H.G. 301/2012H.G. 301/2012, pentru neluarea măsurilor de asigurare a ordinii publice și funcționarea și asigurarea pazei obiectivului, iar 24 de sancțiuni au fost aplicate la alte acte normative. Urmare a controalelor efectuate, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea, vor fi continuate verificările privind respectarea securității în muncă de către societățile specializate de pază și protecție și dispunerea măsurilor legale. Având în vedere apropierea Sfintelor Sărbători Pascale, polițiștii recomandă persoanelor juridice cât și persoanelor fizice, ca în această perioadă să adopte un comportament preventiv pentru preîntâmpinarea și combaterea unor evenimente negative pe linia infracțiunilor contra patrimoniului. Astfel, solicităm tuturor administratorilor de unități economice să-și asigure unitățile la terminarea programului de lucru, să verifice funcționalitatea sistemelor de alarmă la efracție la parametri optimi, depozitarea numerarului să fie efectuată în seifuri agrementate din punct de vedere tehnic, iar transportul de numerar să se facă numai în condițiile expres prevăzute de lege. Orice eveniment negativ să fie sesizat instituției noastre, de îndată, în vederea dispunerii măsurilor ce se impun. Totodată, reamintim pe această cale faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 și ale H.G. nr. 301/2012: regiile autonome, companiile și societățile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, societățile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu, sunt obligate să asigure paza acestora, în baza analizei de risc la securitatea fizică. Paza unităților comerciale în conformitate cu prevederile legale se asigură prin una din formele prevăzute de legislația în domeniu, respectiv:
- în mod obligatoriu prin:
– pază fizică umană (pază proprie sau prin societăți specializate) sau,
– existența unui sistem de detecție antiefracție (acesta având rolul de a detecta sau sesiza pătrunderea neautorizată în spațiile protejate).
Se recomandă:
– existența unui subsistem de televiziune cu circuit închis care să permită observarea/recunoașterea/identificarea persoanelor (acesta având un rol atât preventiv cât și de vizualizare a furturilor înregistrate atât pe timpul orelor de program când subsistemul de detecție la efracție este dezactivat, cât și în afara orelor de program);
– conectarea sistemului de alarmă antiefracție la dispeceratele zonale de monitorizare din cadrul societăților specializate (acesta are rolul de a sesiza tentativele de efracție de la obiectiv în dispecerat, care vor putea fi comunicate echipajelor de intervenție).
De asemenea, reamintim faptul că transporturile de valori monetare în cuantum de peste 10.000 euro ori echivalentul în lei a acestei sume, se efectuează în condiții speciale conform prevederilor planului de pază, întocmit de unitatea ale cărei bunuri sau valori se transportă, cu avizul poliției care este obligatoriu. Aceste activități au caracter permanent, fiind desfășurate la toate societățile comerciale din județ iar în cadrul acțiunilor polițiștii vor lua măsuri ferme de fiecare dată când vor constata abateri de la prevederile legale. (IPJ Vrancea)