A început distribuirea pachetelor cu alimente din fonduri europene, pentru categoriile sociale defavorizate. Conform datelor oficiale, vor fi 1.188.852 de beneficiari din toate judeţele ţării şi din municipiul Bucureşti. ”Lucrăm împreună cu autorităţile locale, astfel încât să ne asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru a nu exista sincope în procesul de distribuţie către beneficiari. În acest sens, am făcut un apel către toţi primarii să etapizeze distribuţia alimentelor în aşa fel încât să se evite cozile la preluarea pachetelor, respectându-se totodată calendarul pe care l-am propus. Pachetele conţin alimente de bază pe care toţi românii trebuie să le aibă înainte de Sfintele Sărbători şi este important ca acestea să le fie livrate la timp. Totodată, avem în plan ca, în Săptămâna Mare, să încărcăm pe cardurile sociale o nouă tranşă din ajutorul de 250 lei pentru alimente şi mese calde pentru toţi cei 2,4 milioane de români beneficiari. Este un sprijin care va conta, cu siguranţă, în această perioadă. Vom continua să protejăm securitatea alimentară şi în următorii ani, fie sub formă de pachet alimentar, fie sub formă de voucher. Şi pentru că vorbim despre produse în cea mai mare parte româneşti, vom ajuta în acest fel şi producătorii naţionali.”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Beneficiarii acestor pachete cu alimente sunt:
– Familii şi persoane singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;
– Familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
– Persoane sau familii aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente sau în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.
Pachetele conţin 12 alimente de bază (38 de unităţi, 25 kg), în valoare de 320 lei, şi provin, peste 90% din ele, de la producători din România:
-făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
-mălai (4 pungi de 1 kg);
-paste făinoase (2 pungi de 400 g);
-ulei (4 sticle de 1 l);
-zahăr (2 pungi de 1 kg);
-orez (4 pungi de 1 kg);
-conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
-conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
-conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
-borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
-gem de fructe (1 borcan de 360 g);
-gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).
Proiectul, finanţat prin POAD, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (180.000 tone de alimente) în şase tranşe, prima dintre acestea fiind acordată în perioada iunie – august 2020. Până în acest moment, au fost distribuite 5 din cele 6 tranşe cu alimente, bugetul alocat fiecărei tranşe fiind de peste 49 milioane euro. (sursa: MIPE)