Odată ce accesează link-ul promovat, utilizatorii sunt redirecționați către pe site-uri de phishing care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă potențialele victime furnizează informații sensibile.
– Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
– Verificați mereu sursa informației precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa.
– Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată, atunci probabil este o capcană.
– Atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi!
– Raportați astfel de postări, precum și paginile de social media care le promovează pentru fraudă (scam).
Echipa DNSC a scris acum trei ani despre această metodă folosită de atacatori: https://dnsc.ro/…/folosirea-identit-ii-vizuale-a-unor…
Pentru a antrena utilizatorii din România să evite cele mai întâlnite amenințări de pe net, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri din sectorul privat, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro, un instrument util pentru îmbunătățirea frecventă a reflexelor de securitate în online. (Directoratul Național de Securitate Cibernetică)