Alianța pentru Unirea Românilor este în fața celui mai greu examen: un an electoral cu 4 rânduri de alegeri. Sondajele de opinie plasează partidul condus de George Simion pe locurile 2-3 în preferințele votanților, la ”luptă” cu PNL. Membrii și simpatizanții AUR susțin, însă, că partidul a depășit de mult 20% în preferințele de vot și că va trece și peste PSD în alegerile de anul acesta. De cealaltă parte, adversarii politici și unii analiști spun că AUR nu va înregistra un scor electoral spectaculos în acest an și, în consecință, nu va deveni ”periculos” pentru scena politică.
AUR a mers, până acum, pe mesaje naționaliste și populiste, repetate continuu, ca picătura chinezească. Dincolo de păreri pro sau contra, este evident că unele dintre aceste mesaje sunt în concordanță cu propaganda și interesele Rusiei. Fără să aibă structuri însemnate în teritoriu, AUR a mizat pe acțiunile, evenimentele și declarațiile liderilor naționali, în special ale lui George Simion. Nu lipsesc provocările și scandalurile din recuzita liderilor naționali, astfel încât partidul să fie permanent în centrul atenției. Simion & comp spun ceea ce vrea românul de rând să audă, ce-i gâdilă urechea și simțurile, ei exprimă public niște frustrări aflate în adormire sau niște dorințe ascunse (unele vetuste, nerealiste și nerealizabile). Nu contează realitatea, contextul, adevărul, ci faptul că ”bine le-a făcut/ le-a zis” / ”așa le trebuie” și altele asemenea. Este un tip de strategie politică întâlnită, în ultimii ani, în aproape toate statele europene și care are destui adepți (altfel, fără priză la public, ar fi fost abandonată). Această strategie le aduce procente, deocamdată, celor de la AUR, cel puțin în sondajele de opinie.
Pe de altă parte, AUR încearcă, prin diverse acțiuni și mesaje publice, un fel de ”curățire” interioară, pentru a se arăta ”frecventabil” în fața alegătorilor, în eventualitatea unor colaborări cu celelalte partide parlamentare și cu scopul de a stabili relații politice în plan european. Și fosta lor colegă de partid, Diana Șoșoacă, îi ajută puțin în acest sens: Șoșoacă e caracterizată drept ”răul” cel mare, astfel că AUR e ”răul” cel mic. Iar rețelele de socializare sunt utilizate la maxim.
În Vrancea, AUR încearcă să adune cât mai mulți oameni și să se organizeze în fiecare localitate. De fapt, acesta este un obiectiv prioritar pentru AUR în toată țara: constituirea de organizații locale. Președintele filialei vrâncene, deputatul George Badiu, are și un atu în acțiunea sa de organizare în județ: are o relație personală, de familie, cu George Simion, care s-a născut la Focșani și a copilărit pe meleaguri vrâncene. Probabil că și țintele electorale ale AUR Vrancea sunt de a obține rezultate peste media națională a partidului, așa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020. Scrutinul europarlamentar pare să-i avantajeze pe cei de la AUR, fiind primul din acest an. La europarlamentare se va vota, în primul rând, pe partid, nu pe oameni, astfel că activiștii AUR din teritoriu se vor baza pe mesajele naționale, pe ”val” și pe acțiunile liderilor naționali. AUR va avea, astfel, mai mult timp la dispoziție să-și constituie organizații în cât mai multe localități.
Testarea electorală principală va fi, și în cazul AUR, scrutinul local din luna septembrie. Pentru acest scrutin va conta omul, candidatul. Un rezultat foarte bun la europarlamentare va fi urmat, probabil, de un asalt al potențialilor candidați către AUR (poate chiar și primari în funcție). Un rezultat sub procentele actuale din sondaje și mai mic decât așteptările clamate public de Simion&co va înfrâna avântul oamenilor și al potențialilor candidați spre AUR. Sunt multe zvonuri în spațiul public local despre membri ai altor partide sau persoane destul de cunoscute care ar cocheta cu înscrierea în AUR. Până acum, sunt doar vorbe. Puțini vrânceni cu diverse funcții în trecutul nu prea îndepărtat și-au asumat, deja, activitatea politică în cadrul AUR: fostul primar PNL al comunei Homocea, Neculai Ionescu, fostul consilier județean PD/PDL Corneliu Negru, fostul inspector școlar Cătălin Mocanu, fostul șef al Poliției Adjud, Ionel Bîtcă, fosta directoare a Colegiului Național ”Al. I. Cuza” din Focșani și a Casei Corpului Didactic, Aurelia Neagu. Unii stau în expectativă (la fel și în alte județe), cel puțin până la alegerile pentru Parlamentul European. Ulterior, în funcție de rezultatul din iunie, la ușa AUR ar putea să bată oameni cunoscuți, mai ales dacă ar exista tatonări/ discuții anterioare. Este inevitabilă o astfel de mișcare, s-a întâmplat și în cazul altora, în anii electorali precedenți.
Există și varianta ca, cel puțin la alegerile locale, AUR să intre în parteneriate electorale locale, cu susțineri reciproce de candidați sau cu liste comune cu alte formațiuni. Chiar dacă George Simion spune că nu face alianțe electorale cu partidele parlamentare, chiar dacă celelalte partide spun că nu fac alianțe cu AUR, politica și interesul găsesc mereu o cale de împăcare și explicații publice ”serioase”. La scrutinul parlamentar, AUR Vrancea pare a avea asigurat, acum, un loc de deputat. Restul, la redistribuiri. Dar mai e mult până la toamnă.