vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateAusteritate amânată în sistemul bugetar, în anul electoral 2024. Taxarea mediului privat...

Austeritate amânată în sistemul bugetar, în anul electoral 2024. Taxarea mediului privat intră în vigoare, însă, de la 1 ianuarie

La sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a publicat, în Monitorul Oficial, celebra ”ordonanță-trenuleț”, ce cuprinde măsurile de reducere a cheltuielilor statului și creștere a încasărilor la bugetul de stat. Față de ce s-a anunțat anterior, măsurile de austeritate bugetară (considerate, oricum, destul de ”soft”) nu vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Actul normativ publicat în Monitorul Oficial prorogă reorganizarea instituțiilor publice până la data de 30.06.2024. În același timp, salariile în sistemul bugetar se majorează cu 5% (pe lângă celelalte majorări stabilite pentru diferite categorii profesionale). Totodată, orele lucrate suplimentar nu se vor compensa cu zile libere pentru toți bugetarii: polițiștii, jandarmii, militarii, angajații serviciilor secrete vor primi bani pentru munca suplimentară, potrivit OUG 115/2023.

Pe de altă parte, creșterile de taxe, impozite sau eliminarea facilităților fiscale intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024, așa cum s-a stabilit în cursul acestui an. Potrivit unei sinteze realizate de publicația de specialitate Economedia, principalele prevederi din pachetul de măsuri fiscale sunt:

  • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate. În schimb, Guvernul a decis să renunțe la prevederile care lăsau ONG-urile fără sponsorizările de la firme. Sunt exceptate de la taxă companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale.
  • Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.
  • Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.
  • Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
  • Crește TVA pentru anumite produse.
  • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
  • Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță vor putea fi acordate și în bani. Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum.
  • Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
  • Cresc accizele la țigări și alcool.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Ordonanța publicată în Monitorul Oficial poate fi studiată AICI.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu