duminică, septembrie 8, 2024
AcasăActualitateAvertismentul meteorologilor: putem ajunge la temperaturi de 45 grade Celsius la umbră,...

Avertismentul meteorologilor: putem ajunge la temperaturi de 45 grade Celsius la umbră, în această săptămână

Meteorologii nu ne dau vești prea bune. Valul de căldură va persista multe zile peste România, iar valorile termice ar putea ajunge la 45 de grade Celsius, la umbră. Indicele temperatură-umezeală a depășit, deja, în unele zone, pragul critic de 80 de unități, 82-83 de unități. ”Ne așteptăm ca. de la o zi la alta, pe parcursul acestei săptămâni și până spre finalul decadei a doua din această lună, să vorbim de temperaturi în creștere, val de căldură persistent, de lungă durată, posibil cel mai intens, având în vedere numărul de zile consecutive și, sigur că da, extinderea în aproape toată țara. Minimele sunt și ele foarte ridicate, nu coboară sub 20°. Este posibil să consemnăm, în anumite nopți și dimineți, chiar 25° care ar însemna pragul unei zile la nivelul temperaturii maxime de vară”, a declarat directorul general al ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

În această perioadă, sunt coduri roșu de caniculă în mai multe state europene – Italia, Ungaria, Serbia și în Croația – astfel că și în România meteorologii ar putea emite cod roșu de caniculă. „Nu excludem această posibilitate. Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40°C la umbră. Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape sută la sută, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an. Este posibil să consemnăm spre 45° resimțite, dacă la 38 astăzi am resimțit deja 42-43. Cel puțin 45 de grade resimțite. De 50 de grade nu ne putem apropia. Diferențele în general sunt de 5-6  grade între măsurători și ceea ce resimțim. Dar, sub efectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București, sau alte capitale județene, cu siguranță aceste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac, într-adevăr, ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat, pentru că atât maximele diurne cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate și atunci resimțim din greu efectul a ceea ce înseamnă acest val de căldură și acest tip de fenomen.”, a explicat Elena Mateescu.

Meteorologii atrag atenția că temperaturile foarte ridicate, în multe zile la rând, favorizează producerea de incendii de vegetație, așa cum se întâmplă deja. „Elementele meteorologice, de altfel, ingredientele care determină și favorizează producerea incendiilor de vegetație sunt, într-adevăr, din punct de vedere termic, regim ridicat, de lungă durată, dar în același timp și vegetația deosebit de uscată, ca urmare a secetei pedologice extreme, cu care ne confruntăm în bună parte din țară, inclusiv în partea de sud, sud-est și est a României. Așadar, în condițiile în care vegetația este una foarte uscată, seceta extremă, temperaturile foarte ridicate reprezintă ingredientele care fac ca, într-adevăr, incendiile de vegetație să fie încă un fenomen de interes și care necesită o atenție deosebită în această perioadă.”, a mai spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Pe de altă parte, meteorologii nu exclud apariția unor fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Astfel de fenomene extreme s-au înregistrat, zilele trecute, în unele zone din țară, precum Harghita și Suceava. Este de așteptat ca ANM să mai emită alerte cod roșu și cod portocaliu de averse, vânt în rafală, grindină și descărcări electrice.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu