Cu un deficit uriaș pe piața muncii de peste 300 de mii de lucrători, Guvernul – prin Autoritatea Națională pentru Calificări și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – se pregătește să mai dea o lovitură forței de muncă din România! Pentru aproape 700 de ocupații nu se va mai putea forma personal calificat! Printre cele 700 de ocupații, se numără cele de: tâmplar, zidar, mecanic reparații, zugrav vopsitor, electrician, salvamar, bonă, șofer de marfă și persoane, asistent maternal, asistent medical, agent poștal, alpinist utilitar sau analist de informații.
Concret, două decizii ale Autorității Naționale pentru Calificări (nr. 257 și 258) prevăd
eliminarea a unui număr de 661 de standarde ocupaționale, printre care și cele menționate mai sus, justificarea fiind că acestea n-au mai fost actualizate în ultimii10 ani. În lipsa acestor standarde, de la data de 1 septembrie, furnizorii de formare profesională a adulților nu mai pot derula programe pentru aceste ocupații. ”Evident, există ocupații care nu mai sunt actuale într-un deceniu, dar sunt și ocupații pentru care nu a existat un proces de deteriorare în timp, precum cea de șofer, lutier sau manager. Eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaționale este toxică pentru piața muncii și pentru piața de formare profesională. Autoritățile de resort nu au gândit nicio soluție alternativă. Asta înseamnă că pentru ocupația de electrician, de exemplu, nu mai pot fi organizate cursuri de calificare, iar angajatorii vor trebuie să se descurce cu lucrătorii care sunt pe piață și au aceste atestate. Efectiv nu mai pot aduce forță de muncă nouă în domeniu. Nu înțelegem
nici de ce sunt arhivate standardele ocupaționale pentru care actualizarea nu ar aduce nimic în plus, cum este ocupația de zidar, unde nu s-a schimbat nimic. Ea se practică la fel ca acum 15 sau 20 de ani.”, a declarat coordonatorul Departamentului de Educație și Formare din cadrul Blocului Național Sindical, Radu Comșa.
Blocul Național Sindical atrage atenția că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are la dispoziție peste 200 de milioane de euro pentru zona de antreprenoriat social și tocmai a publicat ghidurile de finanțare. Iar peste câteva zile se vor putea depune proiecte. Miile de cetățeni care vor dori să-și înceapă o carieră de antreprenor în economia socială vor trebui obligatoriu să obțină, în urma unui curs de calificare, diploma necesară. În condițiile date, nimeni nu îi va mai putea califica. Asta pentru că nu se va mai putea forma personal calificat pentru ocupația de antreprenor în economia socială de la 1 septembrie. Ne întrebăm astfel cum vom folosi fondurile europene din Programul de Ocupare. Cu alte cuvinte, acest program va fi îngropat!
Un alt exemplu este cel al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care și-a propus să formeze profesional 15.000 de asistenți maternali. Și această ocupație este propusă pentru eliminare de la data de 1 septembrie. Ne întrebăm cum se va putea asigura formarea celor 15.000 de persoane acum?
În acest context, Blocul Național Sindical face un apel către ministrul Muncii și Solidarității Sociale, doamna Simona Bucura-Oprescu să ia măsurile necesare care să conducă la abrogarea, în regim de urgență, a celor două decizii emise de Autoritatea Națională pentru Calificări. (comunicat BNS)
BNS, apel către ministrul Muncii: Salvați 700 de ocupații din România, care riscă să dispară de la 1 septembrie!
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -