Criticați de șoferi și de ong-uri, guvernanții se repliază și nu mai vor aplicarea imediată a ordonanței de urgență care stabișete o serie de măsuri la regimul rutier. Principala problemă atacată este cea a testelor rapide pentru depistarea consumului de droguri în rândul conducătorilor auto. Premierul Marcel Ciolacu a cedat și a promis că Executivul va veni cu un alt act normativ, în scurt timp.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a explicat că, după ce conducătorul auto este oprit în stradă şi supus testului de consum de droguri, iar rezultatul a ieşit pozitiv, acesta este condus la o unitate medicală, autorizată, pentru prelevarea de probe. Dacă refuză, este condus, de asemenea, de echipajul de poliţie la aceleaşi unităţi medicale unde se recoltează probe biologice. În cazul în care șoferul respectiv nu primește rezultatele analizelor pentru consum de substanţe interzise în 72 de ore, atunci acesta își va primi permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor. „Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorităţi. În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului – fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influenţa produselor interzise”, a spus Bogdan Despescu la Digi24.
Secretarul de stat în MAI a precizat că aparatul Drugtest detectează doar prezenţa substanţei, însă numai rezultatele de la laborator pot fi considerate ca probe într-un dosar penal.