În perioada 10-13 noiembrie a.c., polițiștii de prevenire au fost susținuți de polițiștii Serviciului Ordine Publică și cei din cadrul Poliției Municipiului Focșani, ai orașelor Panciu, Odobești și cei din comuna Jariștea, dar și de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Vrancea în realizarea unei serii de activități informativ-preventive dedicate prevenirii violenței domestice. Activitățile au constat în discuții cu cetățenii și distribuirea materialelor informativ-preventive în zonele considerate frecventate de potențiale victime: sedii de instituții, stații de transport în comun, farmacii, secții de poliție, magazine, centre de înfrumusețare, avizierele cabinetelor medicale, dispensare. Cetățenii și specialiștii din instituțiile vizate au fost sfătuiți cu privire la modalități de prevenire a violenței domestice și le-a fost prezentată aplicația pentru telefonia mobilă Bright Sky realizată de Poliția Română în parteneriat cu fundația Vodafone. Aplicația este gratuită și este disponibilă pe dispozitivele Android din Google Play Store, iar pe telefoanele cu sistem de operare iOS, în App Store – indiferent de rețeaua de telefonie mobilă pe care o utilizați.
Bright Sky este o aplicație care oferă asistență și informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o persoană cunoscută. De asemenea, aplicația se adresează practicienilor specializați și nespecializați, angajatorilor și tuturor celor care sunt în căutare de informații referitoare la violența domestică, siguranța on-line, hărțuirea și consimțământul sexual. Funcțiile aplicației:
- Un registru unic constând în servicii specializate de asistență pentru victimele violenței domestice de pe teritoriul României, care îți permite să contactezi cel mai apropiat serviciu direct din aplicația de pe telefon, căutând după numele localității, codul poștal sau folosind locația ta curentă.
- Linkuri către resurse și informații, legislație despre subiecte din sfera violenței domestice.
- Un instrument Jurnalul meu sigur, în care pot fi înregistrate incidentele de violență sub formă de text, audio, video sau fotografie, fără ca vreo parte din conținut să se salveze pe dispozitiv.
- Chestionare de evaluare a siguranței într-o relație, plus o secțiune de demontare a unor mituri legate de violența domestică.
- Informații pentru toți cei care doresc să afle mai multe despre violența domestică, inclusiv diferitele tipuri de asistență disponibile, pașii care trebuie avuți în vedere la ieșirea dintr-o relație abuzivă și oferirea de ajutor unui prieten care este victimă a violenței domestice.
- Datele de contact și posibilitatea de a apela telefonic servicii de asistență dedicate victimelor violenței domestice și ale agresiunilor sexuale din România.
Dacă până de curând aceste informații erau transmise de polițiști în activități față în față unui număr mare de cetățeni, în această perioadă cu numeroase restricții privind adunările de persoane și distanțarea socială, modalitatea de informare individuală, în intimitatea propriei locuințe utilizând internetul și o aplicație care adună la un loc o gamă largă de informații, este ideală.
În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Vrancea au fost emise 133 de ordine de protecție provizorii, cu 44 mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 169 au fost emise la solicitarea victimelor. Majoritatea situațiilor de victimizare a apărut în relația de cuplu – astfel, în cele mai multe dintre cazuri, 44%, victima este soțul/soția autorului – actual sau fost, în timp ce în 27% de situații victima este fost/actual partener al agresorului (restul – între părinți și copii sau între persoane cu alt grad de rudenie). Atunci când partenerul sau cineva din familie te amenință, te lovește, sau îți face rău în orice fel, cere ajutorul Poliției! (IPJ Vrancea)