sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateBrutăriile și service-urile auto, controlate la contractele de muncă. Ce amenzi s-au...

Brutăriile și service-urile auto, controlate la contractele de muncă. Ce amenzi s-au dat

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat, în perioada 21 – 26 septembrie 2020, Campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, la angajatorii care își desfășoară activitatea în următoarele domenii de activitate: fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase; întreținerea și repararea autovehiculelor. Obiectivele generale campaniei au fost următoarele:

– identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;

– verificarea modului de respectare a timpului de muncă și de odihnă a lucrătorilor

– verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă;

– verificarea modului de utilizare şi întreţinere a echipamentelor de muncă;

– eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate.

Pe parcursul desfășurării campaniei au fost controlați 19 angajatori ce desfășoară activitate în domeniile enumerate anterior. Inspectorii de muncă au constatat 25 de neconformități față de prevederile legale, aplicând în total 4 sancțiuni contravenționale în cuantum de 20.000 lei. Totodată, a fost identificată o persoană care desfășura muncă nedeclarată. Pentru acest lucrător, s-a dispus măsura întocmirii și înregistrării contractului individual de muncă și plata contributiilor ce deriva din executarea acestuia. Angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 lei și i s-a dispus măsura intrării în legalitate. Reamintim angajatorilor obligația de a păstra, la locul de muncă, o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc și evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului și de a supune controlului inspectorilor de muncă aceste documente. Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare.

Controalele efectuate în ultimii ani în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au evidenţiat faptul că lucrătorii din domeniile ţintă ale campaniei sunt expuşi la o gamă largă de riscuri de accidentare şi îmbolnăvire la locul de muncă, după cum urmează:

În domeniul fabricarea produselor de brutărie şi produselor făinoase

– Risc de accidentare din cauza incendiilor şi exploziilor;

– Echipamente de muncă necorespunzătoare tehnologiilor folosite;

– Neasigurarea sau nefuncţionarea instalaţiilor de captare, reţinere şi neutralizare a

substanţelor nocive degajate în desfăşurarea proceselor tehnologice;

– Manipulări de mase grele şi foarte grele, care conduc la o serie de probleme de

sănătate asociate cu dureri de spate şi dureri musculare;

– Risc de accidentare datorat manevrării necorespunzătoare a motostivuitoarelor şi

a căilor de acces fără vizibilitate; Risc de electrocutare; Ventilaţie insuficientă; Lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute; Risc de lovire prin răsturnarea mărfurilor greşit depozitate. În domeniul întreţinerii, reparaţiilor de autovehicule şi spălătorii auto:

– Riscuri specifice de natură chimică, la contactul cu solvenţi, inhalarea de vapori de gaze şi particule rezultate din procesul tehnologic etc;

– Riscuri specifice de natură fizică, ca urmare a expunerii la zgomot şi vibraţii, a manipulării manuale a maselor etc;

– Riscuri specifice de natură mecanică, la utilizarea unor echipamente mecanice neconforme, ca urmare a mişcării autovehiculelor neasigurate etc.

Având în vedere riscurile la care sunt expuşi lucrătorii din aceste domenii de activitate, este necesară organizarea periodică a unor acţiuni de control privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi a modului în care lucrătorii conştientizează riscurile din unităţi, ca primă condiţie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente şi acţiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente.

În perioada 21 – 26 septembriei 2020, în domeniul întreținerii, reparării autovehicolelor – cod CAEN 452- au fost efectuate  7 acțiuni de control, în urma carora au fost identificate 8 deficiențe sancționate cu avertismente și au fost dispuse 8 măsuri de conformare. Principalele deficiențe constatate au fost:

  • Canal de vizitare neacoperit
  • Lucrătorii nu purtau corect EIP
  • Lipsa dispozitivelor de stingere incendii
  • Elevator auto neverificat ISCIR
  • Evaluare riscuri neadecvată

În domeniul  fabricării produselor de brutărie și produselor făinoase – Cod CAEN 107- au fost efectuate  4 acțiuni de control, în urma carora au fost identificate 4 deficiențe sancționate cu avertismente și au fost dispuse 4 masuri de conformare. Principalele deficiențe constatate au fost :

-Angajatorul nu a cuprins în evaluarea riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă toate grupurile sensibile la riscuri specifice  (ex. persoane vârstnice).

-Pardoseala din raionul brutărie nu era curățată de pulberile de făina, astfel existând risc de alunecare și cădere a lucrătorilor.

-La momentul efectuării controlului nu era finalizat examenul medical cu eliberarea fișei de aptitudini printr-un cabinet medical de medicina muncii pentru toți lucrătorii unității.

-Nu este întocmită evidența zonelor cu risc specific de accidentare.

În contextul crizei de sănătate publică declanșată de epidemia de Covid-19, inspectorii de muncă au procedat la controlul modului de respectare de către angajați și angajatori a prevederilor legale speciale pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. (sursa: ITM Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu