vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomicBugetarii ar putea sta acasă, după principiul ”șomajului tehnic”. Peste un milion...

Bugetarii ar putea sta acasă, după principiul ”șomajului tehnic”. Peste un milion de angajați din privat sunt, deja, în șomaj tehnic, iar 200.000 au rămas fără loc de muncă

Guvernul pregătește noi măsuri pentru a ușura povara bugetară în această perioadă de criză economică pentru tot mapamondul. Timid, sunt anunțate măsuri de scădere a cheltuielilor bugetare în ceea ce privește salariilor din sistemul public, mult mai mari decât în societățile private. Dacă activitățile private au fost mult diminuate (în unele sectoare s-au închis firme, s-au făcut restrângeri importante, circa un milion de oameni în șomaj tehnic etc), în sectorul bugetar nu s-a luat, încă, nicio măsură. Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seară, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care-i vizează pe bugetari. Prin acest act normativ s-ar putea lua o măsură similară șomajului tehnic din privat, iar unii bugetari ar putea lucra 15 zile, iar apoi ”să stea acasă pe bani mai puțini”. Nu vor fi vizați de această măsură bugetarii din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și instituțiilor din asistența socială. ”Ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă. Sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști și nici zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic, pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic. Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu șomajul tehnic.”,a explicat șeful Guvernului în cadrul unei emisiuni la B1Tv.

Măsurile pentru reducerea poverii bugetare pe durata pandemiei sunt considerate necesare atât de mediul privat (care a ridicat de mult timp această anomalie privind ”solidaritatea” pe timpul crizei) cât și de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. ”Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție. În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, bineînțeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine.”, a precizat ministrul Muncii. Potrivit datelor oficiale ale MMPS, miercuri, 8 aprilie, erau înregistrate peste un milion de contracte individuale de muncă suspendate și peste 200.000 de contracte încheiate.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu