Asociația Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) salută adoptarea proiectului de lege PL-x nr. 457/2022 care prevede inclusiv modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În iunie 2022 CADO a propus unui grup de parlamentari un pachet de propuneri de modificarea Codului de procedură penală vizând îmbunătățirea statutului victimei și martorului minor pe parcursul procedurilor penale, cum ar fi audierea minorilor, asistența juridică obligatorie, măsurile de protecție etc., în vederea prevenirii victimizării continue a copiilor pe parcursul procedurilor penale. Potrivit raportului din 2021 al Inspecției Judiciare, în perioada 2014-2019 peste 18.500 cazuri erau gestionate de organele de urmărire penală având copiii ca victime ale infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.
Aceste propuneri au fost dezvoltate de către CADO și îmbunătățite cu sprijinul unui grup de lucru alcătuit din ONG-uri, magistrați și experți în domeniul drepturilor copiilor și au vizat în special victimele infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, cum ar fi: hărțuire, sclavie, trafic de minori, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor şi corupere sexuală a minorilor rele tratamente aplicate minorului și hărțuire sexuală.
Proiectul de lege adoptat prevede următoarele modificări ale Codului de procedură penală:
- Modificarea art 93 potrivit căreia asistenţa juridică este obligatorie când persoana vătămată sau partea civilă este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitate de exerciţiu restrânsă sau când persoana vătămată sau partea civilă este victima uneia dintre infracţiunile prevăzute de art.197, 199, 209-216, 2161, art.218-223 din Codul penal.
- Modificarea art 111 alin. (6) prin introducerea obligativității organelor judiciare de a dispune una sau mai multe dintre măsurile de protecție pentru victimele și nu atunci când este posibil şi când acesta apreciază. De asemenea, introducerea audierii victimelor minore ale infracțiunilor sexuale prin videoconferință sau alte mijloace tehnice de comunicare la locul unde beneficiază de măsura de protecție a cazării temporare.
- Modificarea art 111 alin. (7) prin extinderea aplicării prevederii audierii și reaudierii de către o persoană de acelaşi sex cu persoana vătămată si victimelor infracțiunilor privind violenţa în familie (art.199), rele tratamente aplicate minorului (197), hărţuire (208) şi hărţuire sexuală (223).
- Modificarea art 111 alin. (prin introducerea obligativității înregistrării audio video fără existența de excepții, deoarece prevederea anterioara stabilea că „Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţia persoanei vătămate, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă” devine regula. Potrivit raportului CADO 2022 și Inspecției Judiciare din 2021 organele de cercetare penală, de regulă, nu au înregistrat audiovideo mărturia victimelor minore, motivând lipsa de mijloacelor de înregistrare, fapt ce a dus la audieri repetate de către organele de poliție, cât și de procuror. Astfel, scopul inițial al prevederii nu se poate realiza dacă prin excepția prevăzută se ajunge la imposibilitatea aplicării regulei juridice, protecția victimelor minore fiind subminată de prevederea în sine.
- Modificarea art 113 prin extinderea măsurilor de protecție a victimelor, inclusiv în situația / în caz de eliberare sau evadare a autorului infracțiunii.
- Modificarea art. 281 alin. (1) lit. f) prin introducerea persoanei vătămate în cadrul participanților ce au nevoie de asistență juridică și a cărei lipsă atrage sancțiunea nulității absolute. Prin aceasta modificare se va rezolva contradicția legislativa, deoarece conform art. 33 CPP, atât suspectul cât şi persoana vătămată sunt subiecți procesuali principali, fiind necesară stabilirea unui echilibru în ceea ce privește asistarea de către avocat.
- Modificarea art 352 privind Publicitatea şedinţei de judecată, ai anume, din oficiu sau la solicitarea expresă a persoanei vătămate sau a procurorului, ședința de judecată este declarată nepublică pentru tot cursul său dacă persoana vătămată este minoră și este victimă a infracţiunilor privind viața sexuala. Datele CADO și Inspecției Judiciare arată că ședința nepublică este declarată de către instanță de obicei când are loc audierea minorului nu și pe întreaga durată a procesului de judecată. Publicitatea întregului proces care implică victime minore ale infracțiunilor la viața sexuală duce la traume atât victimelor minore, cât și familiilor acestora, ca urmare a accesului publicului larg, inclusiv a presei la informații care țin de intimitatea și demnitatea victimei, afectând astfel protecția acestora.
- Introducerea la art. 509 a alineatelor (6-7) prin care se stabilește o nouă măsură de protecție a victimele minore în vârsta de 16 ani a infracțiunilor sexuale , și anume, judecătorul poate dispune îndepărtarea din şedinţă a minorului dar și a părinţilor, ori a tutorelui, curatorului ori a persoanei în îngrijirea sau în supravegherea căreia se află temporar minorul când se administrează probe care pot avea o influenţă negativă asupra minorului. Introducerea alin. (prin care instanța audiază persoana vătămată doar în cazuri temeinic justificate.
CADO salută extinderea beneficiarilor modificărilor propuse și la victimele minore ale infracțiunilor privind supunerea la muncă forțată sau obligatorie (art. 212 CP), proxenetismul (art.213 CP), exploatarea cerșetoriei (art. 214 CP), folosirea unui minor în scop de cerșetorie (art. 215 CP), folosirea serviciilor unei persoane exploatate (art. 216 CP), folosirea prostituției infantile (art. 2161 CP). Totuși, CADO își exprimă îngrijorarea eliminării victimelor minore ale infracțiunii de hărțuire din grupul de victime minore care pot beneficia de toate aceste prevederi, precum și eliminarea victimelor pornografiei infantile de la asistența juridică obligatorie stabilită prin art. 93. (comunicat de presă – CADO)