Partidele parlamentare, în special cele din opoziție, fac diverse calcule cu privire la moțiunea de cenzură ce va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare, în Parlament. În acest moment, opoziția susține că se bazează pe 214-215 voturi în favoarea moțiunii, din 233 necesare pentru dărâmarea guvernului. Negocierile sunt greoaie, parlamentarii PSD-ALDE fiind greu de convins să voteze picarea propriului executiv. N-ar fi, totuși, o anomalie, din moment ce, la ordinul lui Liviu Dragnea, care încă nu ajunsese după gratii, s-au executat și și-au trântit două guverne în circa 6 luni. Acum, mizele sunt altele și fiecare parlamentar de la putere are propriile calcule.
Chiar și în varianta optimistă, că vor fi prezenți toți parlamentarii PNL, USR, PMP, UDMR și Pro România la votul supra moțiunii, tot mai e nevoie de voturi pentru picarea Guvernului Dăncilă. Deputații minorităților, ”pesediști” în majoritate, sunt și ei greu de convins. Marea încercare o reprezintă convingerea cât mai multor parlamentari PSD (la ALDE e un cerc mai închis). Iar pentru acest obiectiv, cel mai indicat este Victor Ponta. Dar vrea cu adevărat Victor Ponta ca Guvernul Dăncilă să pice acum? Ce interes ar avea el (și partidul lui, în consecință)? Ce negocieri s-au dus între Orban și Ponta? Ce ar urma după ipotetica dărâmare a cabinetului Dăncilă?
Victor Ponta are, încă, o influență însemnată în rândul parlamentarilor și membrilor PSD. Mulți îl văd ca o alternativă la ”desuetul” PSD și vor să facă pasul spre partidul lui. Dar când și în ce condiții? Ce-i poate oferi PNL lui Ponta, astfel încât acesta să apese pe accelerație și să adune suficienți parlamentari PSD în jurul lui, care să voteze moțiunea? Vrea Ponta acum căderea Guvernului PSD-ALDE sau ar fi în interesul lui să se întâmple acest lucru mai târziu?
Sunt multe chestiuni și amănunte ce țin de culisele politicii care nu cred că au fost clarificate. Din acest motiv, este greu de crezut că moțiunea de cenzură va trece. Tensiunile interne din PSD nu se vor liniști nici după congresul din 29 iunie, astfel că partidul s-ar putea scufunda și mai mult în sondaje. Cu miniștri controversați, cu erori de guvernare, cu probleme economice, cu susținere tot mai ”subțire” în Parlament, PSD ar putea ajunge mai ușor la sub 15% dacă mai este lăsat la guvernare o perioadă.