Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Galați, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, precum și Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea au desfășurat în perioada iulie 2019 – iunie 2020 Campania ‘’Noi vă informăm, voi decideți!’’.
Campania a cuprins 120 de activităţi de informare a tinerilor, având drept scop reducerea vulnerabilităţii la consumul de droguri, la traficul de persoane, precum și prevenirea delincvenței juvenile în rândul elevilor din învățământul gimnazial, liceal și profesional, din comunităţile cu risc victimal ridicat. Beneficiari ai activităților informativ-preventive au fost peste 6000 elevi și cadre didactice de la unități de învățământ de pe raza județului Vrancea, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.
Tinerii au fost informați cu privire la dimensiunea, formele de manifestare ale delincvenței juvenile, traficului de droguri și traficului de persoane şi cu privire la măsurile de prevenire adecvate, împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale infracțiunilor și comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în asemenea situații. În acest sens, în cadrul întâlnirilor directe au fost prezentate și dezbătute următoarele aspecte:
• transmiterea unor noțiuni de bază privind infracțiunea și răspunderea penală;
• prezentarea consecințelor asociate unui comportament deviant în anturaje unde au fost semnalate persoane cu preocupări infracționale;
• promovarea unor modele pozitive de conduită şcolară şi profesională.
• noțiuni teoretice și aspecte practice / studii de caz, modalitățile prin care tinerii sunt ademeniți, induși în eroare pentru a fi implicați în infracțiuni, atât ca făptuitori cât și ca victime;
• profilul infractorului, profilul și vulnerabilitățile victimei și etapele consumării infracțiunilor;
• rolul internetului și în mod deosebit al rețelelor de socializare în racolarea victimelor infracțiunilor;
• sfaturi pentru folosirea în siguranță a mediului virtual;
• principalele măsuri pe care trebuie să le adopte tinerii pentru a evita un anturaj necorespunzător;
• instituții la care pot apela pentru a obține informații, numerele gratuite / tel verde, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situație de risc sau săvârșirea unor infracțiuni.
Deși campania a ajuns la final, activitățile preventive pe această linie vor continua, prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor fiind unul dintre domeniile prioritare ale Poliției Române. (IPJ Vrancea)