sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateCampania de prevenire „Stop violenței în familie! Luați atitudine!”, implementată în cele...

Campania de prevenire „Stop violenței în familie! Luați atitudine!”, implementată în cele 4 școli sanitare

Stop violenței în familie! Luați atitudine!” a fost unul dintre  mesajele transmise de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a  Criminalității  în cadrul unei  campanii de prevenire a violenței domestice.

În această perioadă, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității continuă activitățile informativ-preventive în cadrul  campaniei de prevenire Stop violenței în familie! Luați atitudine!”, campanie inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, care se va implementa la nivelul celor patru școli postliceale sanitare din județul Vrancea: “Vasile Alecsandri”, „Ana Aslan”, „Hippocrate” și „Carol Davila”, până în luna iunie 2022.

Astfel, în perioada 21 – 22.03.2022 activitățile preventive au fost desfășurate în cadrul  Școlii Postliceale Sanitare „Hippocrate” din mun. Focșani. Având în vedere specificul  activităților viitorilor absolvenți, de a interacționa cu potențiale victime ale violenței domestice, în cadrul întâlnirilor au fost purtate discuții despre principalele forme de violenţă domestică, despre cum trebuie sesizat un astfel de caz, au fost prezentate serviciile oferite de comunitate pentru protejarea victimei, dar și mituri şi cauze ale violenţei domestice.

Victimele sunt încurajate de polițiști să raporteze de îndată cazurile de violență domestică, pentru că doar așa poate fi prevenită victimizarea acestora și stopat acest fenomen.

Nu ești singur! Sună la 112! Acesta este mesajul transmis de polițiști victimelor violenței.

Polițiștii care intervin la un apel ce sesizează fapte de violență domestică pot emite un ordin de protecție provizoriu. Scopul acestuia a fost să ofere o soluție imediată victimelor violenței domestice și să prevină escaladarea conflictului între agresor și victimă.

Violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție, care poate avea o durată de până la șase luni.

În baza acestui instrument, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum:

– reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Afecțiunea nu ar trebui să provoace durere! Conștientizați riscurile și nu percepeți violența ca pe o normalitate! (IPJ Vrancea)

 


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu