Campania de informare intitulată ”PNL aduce gazul românesc în casele românilor”, derulată de PNL Vrancea la începutul acestui an, are primele rezultate pozitive pentru vrânceni. După ce am semnalat faptul că există diferențe considerabile la facturare între clienții casnici din Focșani, spre exemplu, și cei din Odobești, cu toate că distanța dintre cele două localități nu este atât de însemnată, furnizorul local din orașul vrâncean a operat modificări în contractele clienților. Astfel, de la 1 martie, clienții casnici din orașul Odobești, care folosesc gazul natural pentru a se încălzi, au semnat noi contracte cu operatorul local de pe piața de profil. Oamenii mi-au transmis că, după ce PNL a promovat campania de racordare a localităților vrâncene la rețeaua de gaze naturale și a atras atenția asupra diferențelor de preț, în noile contracte au fost operate reduceri la tarifare de până la 20 de procente. Ceea ce este un prim pas pentru o uniformizare a tarifelor între Focșani și restul județului.
Reamintesc faptul că PNL a reușit modificarea a două legi importante în Parlament: Legea energiei electrice și a gazului, prin care se redă competența autorităților locale de a înființa distribuții de gaz, și Legea offshore, prin care am asigurat banii necesari pentru finanțarea acestor investiții din taxele încasate de statul român din exploatarea zăcămintelor noastre naționale.
PNL Vrancea, prin mine personal, dar și prin colegul meu, senatorul Cătălin Toma, va continua să desfășoare campania de informare cu privire la posibilitatea extinderii rețelelor de gaze naturale pe patru noi rute în județul Vrancea, ceea ce ar da posibilitatea administrațiilor locale din zona rurală a Vrancei să depună documentația pentru ca aceste conducte de alimentare să treacă și prin satele vrâncene. Deja o serie de primării din județ au transmis către Distrigaz primele notificări prin care se arată interesate de racordarea la magistralele de furnizare a gazului natural.
Îi asigur pe edilii vrânceni, indiferent de coloratura lor politică, de întreg sprijinul meu, în calitate de deputat în Parlamentul României și de inițiator al amendamentului prin care statul român trebuie să finanțeze extinderea rețelelor de gaze naturale din sumele primite ca redevențe de la operatorii care extrag resursele naturale de hidrocarburi din Marea Neagră. De asemenea, solicit reprezentanților Consiliului Județean Vrancea și ai Prefecturii Vrancea, aceasta din urmă în calitatea de reprezentant al Guvernului în teritoriu, să asigure cadrul informațional necesar pentru ca racordarea comunelor Vrancei la sistemul de alimentare cu gaze naturale să devină o realitate. Județul, ca de altfel întreaga țară, a așteptat mult prea mult să fie conectat la un serviciu de utilitate publică. De altfel, asemenea ședințe de informare organizate de oficialii județeni au avut loc în județe vecine nouă, așa că este absolut necesar ca președintele CJ Vrancea și prefectul județului să se implice activ în demararea cu celeritate a procedurilor de gazeficare a localităților vrâncene.
Deputat Ion ȘTEFAN