Federaţia Naţională a Părinţilor iniţiază un demers public prin care părinţii să fie încurajaţi să se implice în mod direct în prevenţia consumului de droguri la copii şi adolescenţi, mai ales că traficanţii oferă din ce în ce mai mult droguri sintetice, de mare pericol pentru sănătate. „Trebuie să ne unim în acest efort de a preveni şi bloca accesul copiilor noştri la droguri, trebuie să înţelegem emoţiile copiilor. Lansăm un apel naţional tuturor părinţilor de adolescenţi, profesorilor, liderilor de opinie, autorităţilor şi instituţiilor competente, să se alăture Federaţiei în această iniţiativă socială”, explică Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor Bucureşti, care lansează campania de conştientizare a acestui fenomen în rândul părinţilor şi copiilor intitulată ” Să oprim nebunia. Drogurile sunt o prăpastie, o iluzie!”.
FNAP dezvoltă această campanie cu ajutorul unui grup de psihologi şi psihoterapeuţi, experţi în adicţii, avocaţi, comunicatori profesionişti şi specialişti în domeniul politicilor publice, alături de sute de voluntari, părinţi şi copii, determinaţi să contribuie nemijlocit la prevenţia împotriva consumului de droguri de orice fel. Pentru a vă alătura, trimiteţi un mesaj la adresa de e-mail: bucuresti@fnapip.ro. Primii parteneri instituţionali ai FNAP în această campanie sunt Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD).
Peste 70.000 de copii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, inclusiv, au consumat canabis cel puţin o dată, în 2021. Cifra rezultă din calculul procentului de 8,7% făcut public de Agenţia Naţională Antidrog în raportul pe 2022, raportat la numărul cumulat de copii din grupa de vârstă menţionată, de aproximativ 810.000, potrivit recensământului populaţiei din 2022. „În realitate, sunt mult mai mulţi copii care consumă droguri, ceea ce ne arată că flagelul consumului de droguri a atins cote alarmante, mai ales că vârsta la care încep să consume a scăzut spre 10 ani, iar noi, societatea, trebuie să ne mobilizăm pentru ne salva copiii şi a-i ajuta să devină adulţi sănătoşi”, comentează Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor Bucureşti. Fără îndoială, drogurile schimbă psihicul copiilor, le distrug mintea şi corpul, îi ruinează fizic şi intelectual, îi transformă. Ne pierdem copiii pentru că poate nu suntem atenţi, poate nu ştim la ce să fim atenţi, poate nu reacţionăm la timp şi cu folos. E timpul să acţionăm şi să fim alături de copiii noştri! (sursa: Federația Națională a Părinților)