duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietateCaravană de promovare a lecturii și voluntariatului în satele vrâncene

Caravană de promovare a lecturii și voluntariatului în satele vrâncene

Asociația Eu, tu și ei Focșani, inițiatoarea proiectului cultural c@rte în sate, și Asociația Voluntariat pentru Viață din Mărășești, lider județean în atragerea de voluntari din Corpul European de Solidaritate, și-au unit eforturile în această primăvară pentru a promova lectura și voluntariatul în satele vrâncene. Voluntarii celor două asociații au inițiat o Caravană de promovare a lecturii și voluntariatului cu scopul de a încuraja implicarea copiilor şi a tinerilor în viața culturală și civică a comunității și susținerea inițiativelor comunitare. Fiecare acțiune aduce în viața copiilor din sate nu doar cartea și lectura, ci și activități educative comune, derulate în aer liber, și interacțiunea cu voluntari veniți din alte țări.
Caravana voluntariatului și biblioteca mobilă au poposit, deja, în două comunități de pe văile Milcovului și Zăbalei, la Reghiu și Spulber, unde zeci de copii și adolescenți au aflat despre beneficiile voluntariatului. Cu acest prilej, le vorbim copiilor și despre măsurile de protecție împotriva COVID-19. Alte comunități de pe văile Râmnicului, Putnei și Șușiței vor fi vizitate în următoarea perioadă.
În cadrul acțiunii, copiii și adolescenții sunt încurajați să citească împreună și să formeze echipe locale de voluntari cu care să se înscrie în competiția de voluntariat Community Heroes, deschisă până la data de 15 mai 2021. Inițiată de voluntari din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia, Rusia, România și Turcia, activitatea face parte din proiectul „Community Heroes” (număr de referință 2020-1-RO01-ESC11-078406) finanțat de UE prin programul Corpul European de Solidaritate, gestionat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și implementat de către Asociația “Voluntariat Pentru Viață” Mărășești. Copiii se pot implica în acțiuni legate de protecția mediului, colectarea selectivă, reciclarea creativă, dar pot promova și un stil de viață sănătos prin mișcare sau o alimentație corectă, proiecte sociale sau culturale, cum ar fi lectura și cultura scrisă.
Daniel Drăgan, manager al proiectului “Community Heroes”, voluntar al Asociației Voluntariat pentru Viață: “Din anul 2013, Asociația Voluntariat Pentru Viață a gestionat un număr de 70 de voluntari internaționali ce au desfăşurat activităţi în peste 30 de școli şi licee din judeţul Vrancea. În toate activităţile desfăşurate am dorit să arătăm că şcoala nu înseamnă să înveţi doar română şi matematică, înseamnă să înveţi cum să devii un cetăţean activ al comunităţii. Prin proiectul Community Heroes pornim de la premisa că participarea activă nu se poate citi, învăța, ascultând sau memorând norme şi reguli, ci exersând şi trăind implicarea în comunitate. Scopul proiectului vizează încurajarea implicării copiilor şi a tinerilor în viața comunității și susținerea inițiativelor care să contribuie la promovarea cetățeniei active şi dezvoltarea durabilă. Cu alte cuvinte, elevii vor fi încurajați să-și creeze propriile activități și acțiuni de voluntariat și să aducă schimbarea în bine în comunitatea lor prin voluntariat.”
Silvia Nichita, coordonator proiect c@rte în sate, derulat de Asociația Eu, tu și ei:
“Din 2017, echipa c@rte în sate străbate satele din Vrancea pentru a aduce copiii și adolescenții, alături de părinți, profesori, lideri din comunitate, în jurul cărților deschise. A fost frumos, dar și greu pentru că în unele sate cititul și scrisul sunt provocări grele pentru mulți copii. Odată cu pandemia am întețit eforturile, așa că i-am provocat pe copii nu doar să citească, ci și să scrie și să ceară autorităților cărți și biblioteci, pentru că viitorul copiilor va fi sumbru fără Educație. A fost o bucurie când, la ultimele deplasări, copiii au cerut săli de lectură deschise duminica în comunele Reghiu și Spulber, dar și locuri amenajate de petrecere a timpului în natură. Cartea este cel mai bun reper într-o lume dezorientată și dură, în timpuri dificile cum sunt cele pe care le traversăm. Alături de partenerii de la Asociația Voluntariat pentru Viață, ne-am pus în comun resursele, expertiza și timpul pentru a-i inspira și pe alții să ne urmeze exemplul. Vă invităm să ne fiți alături pentru a-i ajuta pe copii să își descopere drumul în viață. Proiectul cultural “c@rte în sate. Valiza cu povești”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, va continua până în luna octombrie, timp în care vom forma o echipă de 50 de voluntari adolescenți cu care să derulăm ateliere de lectură în comunități rurale dezavantajate.”
Voluntariatul este un proces de învățare care ne dezvoltă ca oameni și care face lumea în care trăim un pic mai bună. Dacă doriți să aflați mai multe amănunte despre proiectele celor două asociații sau doriți să vă implicați în caravana care caută eroii din comunitățile locale, îi puteți contacta. (Asociația “Voluntariat pentru Viață” Mărășești)

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu