În contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 132/2020, începând cu data de 10 august 2020, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă, au fost instituite noi masuri de sprijin pentru următoarele categorii profesionale:
- salariati;
- angajatori;
- profesionisti, asa cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
- cooperatori – persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare;
- pentru zilieri – persoanele care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2011;
- pentru angajaţii care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni;
- pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă.
Prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se realizează plata de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale a următoarelor:
- indemnizaţia pentru profesionistii prevăzuti la lit.c;
- indemnizatia pentru cooperatorii prevazuti la lit.d;
- suma reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă, pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020 pentru persoanele care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional-zilieri, prevazuti la lit.e.
Pentru profesionisti, asa cum sunt reglementaţi de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil si pentru cooperatori – persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă, se acorda de la bugetul de stat o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, in conformitate cu prevederile art. 3 alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 132/2020. Pentru a beneficia de aceasta indemnizaţie, persoanele îndreptăţite – profesionistii si cooperatorii – depun direct sau, după caz, prin cooperaţie, în format electronic sau în format letric, la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cererea însoţită de copia actului de identitate şi de o declaraţie pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de acordare a indemnizaţiei.
Pentru depunerea în format electronic a cererilor, declaratiei pe proprie răspundere si a celorlalte documente necesare obtinerii formelor de sprijin stabilite de Ordonanţa de Urgenţă nr. 132/2020 se pot folosi modele de cereri şi formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic(PCUE), reglementat prin H.G. NR.922/2010 sau pe platforma aici.gov.ro. Potrivit art. 3 alin.(5) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 132/2020, prin excepţie, în anul 2020, conditia obtinerii acestei indemnizatii de sprijin este aceea ca profesionistii si cooperatorii prevazuti de aceasta ordonanata de urgenta să fi beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Pentru aceasta indemnizaţie se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau potrivit reglementărilor specifice, în cazul profesioniştilor asiguraţi în sisteme proprii de asigurări sociale.
În judetul Vrancea, nu au fost depuse cereri de către beneficiarii de lucrări pentru a solicita suma reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă pentru persoanele care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional-zilieri. Situația cererilor și a plăților în județul Vrancea, conform OUG 132/07.08.2020, în perioada august-septembrie 2020, se prezintă astfel:
August 2020 (indemnizația aferentă perioadei 10-31 august 2020: 1.599 lei):
- Persoane fizice autorizate (PFA): 49 cereri; Cheltuieli bugetare 78.351 lei;
- Avocați: 3 cereri; Cheltuieli bugetare: 4.797 lei.
Septembrie 2020 (indemnizația aferentă perioadei 1-30 septembrie 2020: 2.254 lei):
- Persoane fizice autorizate (PFA): 68 cereri; Cheltuieli bugetare: 153.204 lei. (sursa: AJPIS Vrancea)