duminică, septembrie 8, 2024
AcasăStiri InterneCe infracțiuni au vizat perchezițiile de astăzi / Oamenii legii au acționat...

Ce infracțiuni au vizat perchezițiile de astăzi / Oamenii legii au acționat și în Vrancea

În cadrul operațiunii declanșate la nivel național, procurorii din mai multe unități de parchet din țară au desfășurat astăzi, 28 mai 2024, ample acțiuni operative împotriva a diferite tipuri de criminalitate:

  • EVAZIUNE FISCALĂ

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, au pus în aplicare 7 mandate de percheziție și 24 de mandate de aducere într-un dosar privind evaziunea fiscală. De asemenea, în alt dosar similar, procurorii și polițiștii au efectuat o percheziție și un mandat de aducere, investigând un prejudiciu de aproximativ 525.000 lei.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău și ofițerii de poliție din cadrul SICE Bacău au desfășurat 6 percheziții domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la peste 1.000.000 lei. Într-o altă cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu și SICE Sibiu au efectuat 2 percheziții într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 150.287 lei.

  • ÎNȘELĂCIUNE

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și polițiștii din cadrul IGPR au desfășurat 21 de percheziții domiciliare într-un dosar ce vizează infracțiuni de fals informatic și înșelăciune, cu un prejudiciu total estimat la peste 1.000.000 lei.

În judetul Bihor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și SICE Bihor au demarat o anchetă în urma căreia au fost efectuate 3 percheziții într-un dosar privind înșelăciunea și bancruta frauduloasă, cu un prejudiciu de aproximativ 3.200.000 lei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare și Serviciul de Investigatii Criminale au desfășurat 4 percheziții în județele Galați și Prahova pentru înșelăciune, cu un prejudiciu de 95.000 euro, reținându-se că persoana vătămată, în cursul lunii octombrie 2023, a fost indusă în eroare de către o persoană identificată pe internet care avea pagina cu numele „Măicuţa Beatrice”, și care se recomanda că poate ajuta persoanele în orice problemă de viaţă, fiind determinată să-i dea în schimbul promisiunilor suma de aproximativ 87.600,00 euro (80.000,00 euro şi 38.000,00 lei) în perioada 06.11.2023-08.03.2024.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași și SICE Iași au pus în aplicare 6 mandate de percheziție și 1 mandat de aducere în dosarul penal privind înșelăciunea cu un prejudiciu de aproximativ 5.400.000 de lei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia și SICE Ialomița au efectuat 6 percheziții și 2 mandate de aducere într-un dosar privind înșelăciunea în domeniul asigurărilor.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului și SICE Covasna au desfășurat 3 percheziții și 2 mandate de aducere într-un dosar privind înșelăciunea și folosirea cu știință a actelor unei societăți radiate.

  • INFRACȚIUNI DE MEDIU

Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu

și SICE au desfășurat o serie de percheziții într-un dosar penal complex, în care au fost emise 6 mandate de percheziție în Giurgiu și unul în Ilfov. Din probele administrate până în prezent de procurori, a rezultat că  o societate comercială nu ar fi achitat contribuția obligatorie la fondul de mediu și a omis, în parte, să evidențieze în actele contabile operațiunile comerciale efectuate. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 4,83 milioane de lei.

Într-o altă acțiune, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SAESP Sibiu, a efectuat o percheziție domiciliară la sediul unei societăți comerciale, precum și în anexele imobilului. Scopul operațiunii a fost identificarea deșeurilor periculoase colectate ilegal, a bunurilor obținute prin incendiere și a urmelor acestor fapte. Cercetările efectuate până în prezent au evidențiat faptul că societatea comercială din județul Sibiu ar fi incendiat deșeuri pentru a recupera metale neferoase. Obiectul dosarului vizează săvârșirea infracțiunilor de colectare, transport și valorificare a deșeurilor, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu. Faptele sunt prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. b) din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, referitoare la neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase.

  • CONTRAFACERE

Procurorii din cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție –  Secția de urmărire penală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat 5 percheziții în municipiul București într-un dosar penal privind infracțiuni de evaziune fiscală și contrafacere, săvârșite prin oferirea spre vânzare, pe un site, a unor produse de încălţăminte în legătură cu care există suspiciunea că au fost contrafăcute.

În paralel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani și SICE Vrancea, precum și Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare și SICE Satu Mare, au desfășurat câte 3 percheziții fiecare în alte dosare penale privind infracțiuni de contrafacere.

  • OBȚINEREA ILEGALĂ DE FONDURI

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor

și SICE Bihor au efectuat 4 percheziții în județele Cluj și Bihor, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și SICE Alba au desfășurat 27 de percheziții și 3 mandate de aducere într-un dosar privind obținerea ilegală de fonduri. S-a reținut că în cursul anului 2019, două societăți comerciale, prin prezentarea de documente false, au obținut de la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii finanțare nerambursabilă prin Programul Start Up Nation 2018, cauzând un prejudiciu de 197.626, 90 lei.

  • ȘANTAJ

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 București

și DGPMB – SIC 2 au efectuat 3 percheziții domiciliare în municipiul București, vizând 5 persoane cercetate pentru șantaj. Se reține că în perioada 01.01.2024-prezent, mai multe persoane au oferit împrumuturi cu dobândă fără a fi autorizate în acest sens, context în care, în vederea recuperării sumelor de bani împrumutate și a dobânzilor aferente, au exercitat acte de constrângere asupra persoanelor împrumutate. Totodată, în perioada martie-aprilie 2024, una dintre persoanele vizate de prezentul dosar a condus pe drumurile publice de cel puțin 114 ori un autoturism fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

  • INFRACȚIUNI DE CORUPȚIE SI DE SERVICIU

În privinta infractiunilor de corupție si de serviciu, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DGA, în cursul zilei de azi, la Turda, s-a desfășurat o acțiune operativă în cadrul căreia au avut loc două percheziții într-o cauză privind o infracțiune de abuz în serviciu al unor funcționari publici din cadrul Ocolului Silvic. (Ministerul Public)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu