Ministerul Afacerilor Interne a publicat un document cu măsurile de relaxare (precum și interdicțiile/restricțiile) propuse pentru perioada de după starea de urgență. Aceste măsuri vizează mai multe aspecte. Printre reglementările propuse se numără și cele referitoare la organizarea activității în unitățile publice, în societățile de stat și private. Iată de propun autoritățile pentru perioada stării de alertă, din data de 15 mai:
”- Obligația organizării activității, de către instituțiile și autoritățile publice, precum și toți operatorii economici publici și privați astfel încât să fie asigurat triajul epidemiologic, pentru întregul personal propriu, precum și dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în
serviciu.
– Luarea de măsuri, de către operatorii economici și instituțiile publice ce desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, pentru:
1. realizarea accesului astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
2. verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 370, la intrarea în incintă;
3. dezinfectarea frecventă a suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat.
4. efectuarea, de către furnizorii publici și privați de transport persoane, dezinfectării frecvente a spațiului mijloacelor de transport și de a respecta regulile specifice.
5. decalarea programului de lucru, de către instituțiile publice și operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajați, astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun.
6. dispunerea de măsuri, de către toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfășurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfășurată permite această măsură.
Se recomandă adoptarea următoarelor măsuri:
1. rămânerea în locuință/gospodărie a persoanelor care prezintă semne și simptome de viroză respiratorie și informarea medicului de familie;
2. evitarea intrării în spațiile aglomerate de orice tip dacă nu este strict necesar.”
De asemenea, autoritățile mențin închise restaurantele, cafenelele și magazinele din centrele comerciale. Documentul MAI prevede următoarele:
”Suspendarea activității de servire și consum al produselor în restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice (în spațiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul locațiilor). Suspendarea temporară a activităților de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici.”
Mai multe detalii găsiți AICI. Autoritățile așteaptă propuneri din partea celor interesați, astfel încât documentul ar putea suferi modificări și completări până la declararea stării de alertă.