vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăCultură”Classic for Teens” continuă la Focșani până pe 20 septembrie

”Classic for Teens” continuă la Focșani până pe 20 septembrie

Primul week-end al celei de-a doua ediţii Classic for Teens s-a bucurat de un succes de public deosebit la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, unde se desfăşoară majoritatea  evenimentelor din acest inedit proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, eveniment pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând de anul trecut, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia. Evenimentul central a fost concertul inaugural susținut de soprana Leontina Văduva (Franța), la pian Adina Cocârgeanu, cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de ”Arte Gh. Tattarescu”. Ediţia a doua a Festivalului Classic for Teens se desfășoară sub motto-ul „You don’t have to be perfect to be amazing” între 11 și 20 septembrie, la Focșani, cu o a doua ediție, într-o nouă formulă, urmându-și menirea de a aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au cea mai mare nevoie de ea. Classic for Teens este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg și nu în ultimul rând, un mesaj de speranță pentru întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place și ne reprezintă și trebuie să găsim alternative pentru a continua să fim cine suntem, indiferent de condiții.

Următoarele concerte aflate în program vor avea loc pe 16 septembrie, de la ora  19 – Thanos Mitsalas (Grecia) şi 18 septembrie, ora 19 – Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța), acest concert final din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” fiind organizat în parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București sub patronajul Festivalului George Enescu 2021. Inspirați de suita enesciană „Impresii din copilărie”, pianista Ramona Horvath și contrabasistul francez Nicolas Rageau, ne propun un voiaj muzical sub forma unor concerte și conversații/ workshopuri, în care prezintă în oglindă influențele muzicii clasice în jazz, dar și impactul muzicii de jazz în lumea compozitorilor clasici. Ramona Horvath și Nicolas Rageau sunt parteneri de scenă de câțiva ani, împreună înregistrând trei albume în diferite formule (trio, quartet și duo), foarte bine primite de către presa internațională. Cel mai recent disc al celor doi interpreți „Le Sucrier Velours”, este un proiect în duo, o formulă extrem de dificilă și rară în jazz, în care cei doi muzicieni sunt pe rând soliști și acompaniatori, explorează noi sonorități și noi repertorii.

Proiectul Classic for Teens urmăreşte, dincolo de stimularea interesului publicului tânăr și foarte tânăr din judetul Vrancea pentru arta si muzica clasică, deschiderea orizonturilor culturale și îmbunătăţirea procesului de dezvoltare şi integrare personală şi interpersonală a copiilor cu Sindrom Down, prin intermediul artei si al muzicii. Proiectul Classic for Teens își propune și să completeze procesul educativ muzical desfășurat în Focșani cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. De aceea manifestarea are în program și o serie de masterclass-uri susținute de muzicieni consacrați cu o prezenţă importantă pe scenele lumii, care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare. Cursurile de măiestrie din acest an vor fi susținute, în continuare, de Thanos Mitsalas / chitară pe 15 şi 17 septembrie și Ramona Horvarth / pian, pe 19 septembrie.

În deschiderea fiecărui eveniment vor fi prezentate scurte videoclipuri cu realizările și progresele copiilor din asociația ABC Down și vor fi realizate momente artistice de dans contemporan, balet și de interpretare instrumentală, realizate de copiii afectați de Sindromul Down, pasionați de artă. Classic for Teens ediția a II-a promovează şi adaugă identitate imaginii județului Vrancea, transformându-l pentru câteva zile, împreună cu municipiul Focșani, care va găzdui manifestările într-un centru cultural național, prin participarea unor artiști și muzicieni români și străini din patru țări europene (Franța, Italia, Grecia, Romania). Prin cooperarea culturală internațională, festivalul aduce împreună artiști plastici și muzicieni de renume internațional, care creează  noi oportunități si posibilități de afirmare pentru tinerii artiști și muzicieni în devenire care studiază la instituțiile de învățământ din Focșani, generând focare de cultură în zone aflate în afara circuitului muzical tradițional, în paralel atrăgând atenția asupra unui subiect sensibil, copiii cu Sindrom Down. Intrarea la evenimentele din cadrul Clasic for Teens este liberă. (sursa: organizatori)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu