Colegiul Național Unirea din Focșani sărbătorește 150 de ani de existență. În documentele de arhivă, prima zi de curs la această unitate de elită a învățământului vrâncean a fost pe 7 ianuarie 1866. Pentru a sărbători această ”vârstă”, cadrele didactice și elevii colegiului au pregătit pentru săptămâna viitoare manifestări diverse, reunite sub genericul ”UNIREA – 150”. Directorul CNU, profesorul Cornel Noană, susține că ”vor fi activități diverse, fiecare zi este dedicată unui anumit domeniu: folclor, arte, sport, științe, istorie. Ne-am gândit să fie un fel de reîntoarcere la matcă a absolvenților colegiului și au confirmat prezența foști elevi din mai multe generații. Toate activitățile sunt cu și despre absolvenții noștri”.
Cea mai veche promoție reprezentată la aceste manifestări este cea din 1948, prin Nicolae Rădvan, pictor și profesor de arte plastice, născut și stabilit acum în comuna Jariștea. Nu vor lipsi olimpicii colegiului, cei mai mulți stabiliți demult în străinătate. Fie că vor veni special pentru aceste evenimente, fie că vor participa pe cale virtuală, vor fi prezenți olimpicii Vigil Petrea, Tudor Leu, Traian Șebănuță, Cristi Săvescu, Adrian Iuga, Cornel Dumitrașcu, Laurențiu Ionașcu, Florin Șunel, Daniel Cibotaru, Florin Pătraș și alții. Printre cei mai cunoscuți absolvenți ai Colegiului Național Unirea, care și-au anunțat participarea activă la manifestările de săptămâna viitoare, se numără campionul olimpic la tir Alin Moldoveanu, actorii Iulian Postelnicu și Andrei Grosu, academicianul Constantin Bușe, fostul rector al Universității București, Ioan Pânzaru, judecătorul Tudorel Toader, membru al Curții Constituționale a României, jurnaliștii Costi Rogozanu și Liana Pătraș Alexandru.
Cele 6 zile de manifestări cuprind și spectacole de teatru, muzică populară, muzică de cameră și corală, expoziții, competiții sportive, proiecții de filme. Joi, 21 ianuarie, trupa TAXI va susține un concert în sala de festivități a colegiului. TAXI este formația care a compus imnul Colegiului Național Unirea.