În ședința de Guvern de joi, 3 aprilie, a fost aprobată reorganizarea mai multor instituții din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Reorganizarea s-a făcut prin comasări de agenții naționale și de unități deconcentrate din județe. „Așa cum am promis, reformăm instituțiile și în domeniul mediului. Reducem numărul demnitarilor, eficientizăm activitatea, comasăm instituțiile din teritoriu. Am luat această decizie, în vederea asigurării unei gestionări unitare a procedurilor de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, precum și pentru administrarea durabilă a ariilor naturale protejate. Această nouă instituție are rolul de a scurta termenele și de a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie și complicate. Venim, astfel, în sprijinul cetățenilor precum și al agenților economici, care vor obține avize și autorizații într-un singur loc”, a subliniat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
În ședința de joi, 3 aprilie, Guvernul a aprobat înființarea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate, prin fuziunea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, precum şi cu agenţiile de protecţia mediului, unităţi aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, prin preluarea personalului, a atribuţiilor şi a activităţilor acestora.
ANMAP va funcționa cu următoarele structuri:
– 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜ț𝐢𝐚 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥ă 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐀𝐫𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭𝐞 – va asigura administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate prin îndrumare metodologică și coordonarea activităților de monitorizare a acestora.
– 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜ț𝐢𝐚 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥ă 𝐄𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐈𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭 ș𝐢 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮 – va reuni structurile tehnice, la nivel de direcții, care furnizează informații în procedura de emitere a actelor de reglementare, respectiv: Direcția Controlul Poluării și Direcția Economie Circulară și Managementul Deșeurilor.
– 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜ț𝐢𝐚 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥ă 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 ș𝐢 𝐋𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 – are în subordine: Direcția Centru Evaluare Calitate Aer, Direcția Laboratoare Naționale de Referință.
– 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜ț𝐢𝐚 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥ă 𝐉𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜ă
Tot în componența ANMAP se vor afla și cele 𝟒𝟏 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜ț𝐢𝐢 𝐣𝐮𝐝𝐞ț𝐞𝐧𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 ș𝐢 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜ț𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐚 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞ș𝐭𝐢. Impactul socio-economic al actului normativ este unul pozitiv și constă în aplicarea unitară, la nivel național, a legislației privind emiterea actelor de reglementare de mediu și arii naturale protejate, o mai bună operativitate și creșterea calității în emiterea acestora. (sursa: MMAP)