Deși e ușor de presupus că indispensabilul computer de astăzi a fost inventat pentru divertisment sau pentru a facilita trimiterea de e-mail-uri, adevărul este că acesta a apărut din nevoia de a rezolva o criză. Până în 1880, populația SUA a crescut atât de mult, încât a fost nevoie de mai mult de șapte ani pentru a calcula rezultatele recensământului. Guvernul a căutat o modalitate mai rapidă de a duce acest lucru la bun sfârșit, inventând computerele bazate pe cartele perforate, care ocupau camere întregi. Astăzi, avem mai multă capacitate de operare pe smartphone-uri, decât era disponibilă în acele modele timpurii.
Computerul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost inventat de un profesor de matematică de origine engleză, din secolul al XIX-lea, numit Charles Babbage. El a proiectat Motorul Analitic și pe acest proiect se bazează cadrul de bază al computerelor de astăzi.
Computerul a devenit foarte important în zilele noastre, deoarece este foarte precis, rapid și poate îndeplini cu ușurință multe sarcini. În caz contrar, pentru a finaliza acele sarcini manual este nevoie de mult mai mult timp. Poate face calcule foarte mari în doar o fracțiune de secundă. Mai mult, poate stoca o cantitate uriașă de date. De asemenea, obținem informații despre diferite aspecte folosind internetul.
Există, de asemenea, și o mulțime de motive pentru a intra în lumea jocurilor pe PC. Majoritatea jocurilor video arată și funcționează cel mai bine pe computer (presupunând că investești suficient în hardware). În comparație cu o consolă de jocuri, poți utiliza tastatura și mouse-ul pentru a controla toate mișcările. De asemenea, ai mai multe opțiuni atunci când vine vorba de ce anume să joci. Jocurile de strategie precum șahul și pokerul pot fi jucate și pe smartphone-uri și tablete în zilele noastre, dar este și mai bine dacă poți vedea totul pe un ecran mare. Ai cum să deschizi mai multe ferestre, una în care poți citi regulile pentru a juca mai bine, una cu masa rotundă reală sau cu tablă de șah în sine și poate a treia cu un soundtrack care să te ajute să te concentrezi mai bine.
Comunicarea este conectată strâns cu un computer și a devenit foarte ușoară cu ajutorul internetului și a e-mail-urilor. Computerul comunică utilizând linii telefonice și modemuri. Prin e-mail putem trimite mesaje către oricine din orice parte a lumii în doar o secundă, iar astfel, scrisorile au fost date uitării cu mult timp în urmă. Rețeaua de calculatoare face ca utilizatorul să poată accesa programe și baze de date de la distanță.
Computerul a devenit acum o parte integrantă a vieții corporative. Cu ajutorul său se pot face tranzacții comerciale foarte ușor și cu precizie și se poate ține evidența tuturor profiturilor și pierderilor. Astăzi, computerele pot fi găsite în toate magazinele, supermarketurile, restaurantele, birourile etc. Un software special este utilizat în funcție de loc. Se pot cumpăra și vinde lucruri online, facturile și impozitele pot fi plătite online și, de asemenea, pot prezice viitorul afacerilor folosind software-ul de inteligență artificială, jucând un rol foarte important și în bursa de valori.
Computerele își spun cuvântul și în sistemul medical. Bolile pot fi ușor diagnosticate cu ajutorul lor, iar prin intermediul diverselor aparate conectate la acestea, medicul poate analiza organele interne.
Aproape orice tip de editare și compoziții audio-vizuale pot fi realizate utilizând programe speciale, care pot fi accesate doar de pe computere. Efectele speciale pentru filmele de acțiune și science fiction sunt, de asemenea, create pe computer. Previziunile meteo sunt posibile datorită experților care folosesc supercomputerele. În planificarea călătoriilor și în sistemul de ticketing, computerele afișează datele necesare pentru locurile vacante și rezervate și, de asemenea, salvează înregistrările curente.
Fără a continua această listă, putem spune că astăzi computerul joacă un rol foarte important în viața noastră. Cu siguranță, nu ne-am putea imagina lumea fără computere. A devenit necesar ca toată lumea să aibă cunoștințele de bază de operare a lor. În caz contrar, multe persoane nu pot obține un loc de muncă, având în vedere că toate domeniile sunt „dependente” de ele.