duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietateConcurs de scriere creativă pentru copii: „Povestea mea: Ce vreau să devin...

Concurs de scriere creativă pentru copii: „Povestea mea: Ce vreau să devin în viaţă?“

Copiii cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, de la clasa a II-a și până la clasa a VIII-a, sunt invitați să scrie și să se înscrie la a IV-a ediție a Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, proiect editorial derulat de Asociația “Eu, tu și ei” Focșani, sub umbrela programului c@rte în sate, care îi încurajează pe elevi să creadă în puterea cuvintelor și să viseze către un viitor mai bun pe care să-l proiecteze chiar ei. Concursul și-a propus să-i valorizeze pe elevii cu aptitudini literare și artistice, care au ceva de spus despre visurile și aspirațiile lor. Ediția 2024 se va desfășura în perioada 1-25 noiembrie 2024 și va avea tema „Povestea vieții mele – Ce vreau să devin în viaţă?”. În această perioadă, elevii ne pot trimite texte de ficțiune în proză (povești, narațiuni, scrisori) despre cum își imaginează că va fi viitorul lor și al copiilor din țara noastră. Concursul de scriere creativă este destinat elevilor din clasele II-VIII, care sunt invitați să scrie texte creative (de minimum 250 de cuvinte pentru clasele primare și între 400-500 de cuvinte pentru cele de gimnaziu), de mână, sau 1,5 file dactilografiate, în Times New Roman, corp 14, cu diacritice, format editabil.

Concursul este împărțit în trei secțiuni, cea de clasele I-IV, având ca temă „Ce vreau să devin când o să cresc mare și de ce!”, o secțiune dedicată elevilor mai mari, sub genericul „Povestea vieții mele. Între prezent și viitor”, precum și o secțiune specială, intitulată „Poveste desenată”, dedicată copiilor cu cerințe speciale, care nu au capacitatea de a se exprima bine în scris, dar pot utiliza forme alternative de artă. „Echipa lui Cărțilă” așteaptă scrisorile participanților fie pe adresa de email scrisoripentrucartila@gmail.com, într-un document Word, scris cu diacritice, fie prin poștă, pe adresa Focșani, județul Vrancea, str. Cuza Vodă nr. 22, ap. 1, cod poștal 620036. În cazul în care se optează pentru trimitere prin email, documentul va fi denumit conform modelului: localitate_nume_prenume_titlu.

Înscrierile se pot face pe cont propriu sau sub îndrumarea unui profesor/învățător/bibliotecar sau a unui părinte. Rugăm așadar profesorii, învățătorii, bibliotecarii  și alți lideri din sate să-i încurajeze pe copiii din comunitate să scrie și să-și facă astfel vocile auzite, toți aceștia urmând să fie apreciați pentru contribuția lor în susținerea programului c@rte în sate. Fiecare lucrare trebuie să aibă atașată și o scurtă prezentare a autorului (nume complet, vârstă, școală, pasiuni și un număr de telefon). Ediția 2024 se derulează sub patronajul lui Cărțilă, „spiritul cărților de povești”, ai cărui voluntari povestași străbat satele cu Caravana de lectură și îi încurajează pe copii să citească și să lupte pentru un viitor mai bun prin intermediul Educației.

Silvia Nichita, coordonator al programului „c@rte în sate”:Anul acesta a fost aleasă o temă care să-i încurajeze pe copii să viseze cu ochii deschiși și să devină arhitecții propriului destin. Tema ediției vrea să sublinieze, totodată, importanța cărților și a lecturii în formarea tinerei generații. Credem cu tărie că un viitor mai bun nu poate fi construit fără Educație. Ne dorim să îi inspirăm astfel pe copii să creadă în ei pentru a crea o lume mai bună pentru toți. Fiind invitați să își scrie poveștile, copiii sunt provocați și să aștearnă pe hârtie un plan de viață pe care să-l și urmeze, pe cât posibil. În acest mod, ei nu își planifică doar viitorul, ci explorează imaginația, își îmbogățesc limbajul și își șlefuiesc abilitățile de exprimare. Astfel, scrisul lor poate deveni o formă de visare, o terapie sufletească, pentru că cineva este preocupat de povestea și trăirile lor. Copiii cu potențial vor intra în programele asociației noastre și vor fi susținuți pentru a crește frumos.

La fel ca edițiile din anii trecuți, competiția de anul acesta este coordonată de doamna profesoară de limba și literatura română Ionelia Burghelea, scriitoare, susținătoare a programului c@rte în sate, care va lucra alături de doamna profesoară Mihaela Ivan, cadru didactic al Școlii Șerbănești, comuna Corbița, județul Vrancea. Cele două vor coopera cu doamna Liliana Buzatu, profesor învățământ primar la Școala Gimnaziala “Anghel Saligny” Focșani. Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, partener al programului cultural c@rte în sate, va face de asemenea parte din juriul competiției, prin intermediul doamnei manager Oana Raluca Boian.

Reprezentanții lui Cărțilă sunt voluntarii povestași formați în proiectul #Cărțindar – ateliere de povești și minibiblioteci pentru copiii din sate, animați de dragostea față de lectură și dorința de a putea răspândi această pasiune în comunitatea din care fac parte. Maria Bouroș, Roberta Ghiran și Ioana Alexandru, eleve în clasa a X-a F la Colegiul Național Unirea Focșani, profilul de filologie, care vor juriza alături de alți voluntari seniori din proiect coordonați de Teodora Danțiș, viitor cadru didactic, studentă la Facultatea de Pedagogie a Universității București. Roberta Ghiran și Ioana Alexandru sunt laureate ale edițiilor precedente ale concursului, care au intrat de anul acesta în echipa de voluntari ai proiectului.

Juriul va aprecia acele compuneri care, prin modul în care sunt redactate, nu lasă nicio îndoială că au fost scrise direct de către expeditori, fără intervenția sau corectarea unei persoane mai mari, cum ar fi părinți sau profesori. Câștigătorii vor fi anunțați în luna decembrie, departajarea urmând să fie făcută pe nivele de studiu, primar și gimnazial.

Pe lângă volume de beletristică și materiale care să le cultive pasiunea pentru scris, autorii celor mai interesante povești vor putea primi și premii speciale. Cele mai reușite lucrări vor fi postate pe pagina de Facebook a programului cultural „c@rte în sate” și pot intra în cursa pentru Premiul de popularitate, care va fi acordat la începutul anului 2025. Participantul care a obținut cele mai multe like-uri/comentarii la lucrarea sa va avea șansa să primească din partea Asociației „Eu, tu și ei” o donație de carte pentru un colț de lectură al clasei sale. Premiul de originalitate va fi acordat de juriu, iar câștigătorul va avea ocazia de a-i invita pe povestași în școala lor pentru un atelier de lectură. (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu