sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateConcursul de scriere creativă pentru copiii din sate, ediția a III-a /...

Concursul de scriere creativă pentru copiii din sate, ediția a III-a / Tema: Super-erou în satul meu

Asociația “Eu, tu și ei”, prin intermediul programului cultural și de literație c@rte în sate, lansează cea de-a III-a ediție a Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” care și-a propus să-i valorizeze pe elevii vrânceni cu aptitudini literare și artistice și să le ofere un spațiu de exprimare și o platformă de condensare a emoțiilor și aspirațiilor. Ediția de anul acesta se va desfășura până la 1 noiembrie 2022 și va avea tema “Super-erou în satul meu” fiind o încurajare pentru copii să devină niște mici #SchimbăLume și să le spună celor mari ce ar vrea să îmbunătățească în comunitățile lor pentru a crea o lume mai bună și mai prietenoasă pentru tânăra generație, să îi încurajăm să viseze la un loc mai bun, la crearea căruia aceștia pot contribui.

Teodora Mirică, coordonatorul proiectului c@rte în sate. #CaravanaCărții, ediția 2022: “Tema concursului nu este aleasă întâmplător. Ne dorim să îi provocăm pe copii să se gândească la rolul lor în comunitate și să înțeleagă, prin intermediul acestei introspecții, cât sunt de importanți. Dincolo de direcția civică de interpretare, tema, prin lexemul „erou”, conduce și spre ideea de basm; lumea de basm a satului. Dacă marele George Enescu spunea că eternitatea s-a născut la sat, tema celei de-a treia ediții a Concursului de scriere creativă își dorește să cuprindă atât perspective pitorești asupra spațiului rural, cât și modele de bune practici, povești civice și conștientizarea de rol.  Fiind Anul European al Tineretului, ținând cont de faptul că acest proiect este sprijinit de Corpul European de Solidaritate, tema concursului de scriere creativă conduce spre subiectele de interes ale Agenției Naționale: mediul rural, dezvoltarea durabilă, implicarea tinerilor cu posibilități reduse.”

În această perioadă, elevii ne pot trimite texte de ficțiune în proză (povești, narațiuni, scrisori) despre ce ar dori să schimbe un SUPER-EROU în satul, școala sau strada ori ulița lor. Copiii ne pot trimite, de asemenea, povești adevărate de tip #AșaDa din satele lor, în care personajele principale au fost copiii sau și copii, alături de adulți cu inițiativă. Tema concursului ne-a fost inspirată chiar din comunitățile cu care am lucrat anul acesta. De exemplu, datorită scrisorilor trimise de copiii din comuna Nistorești la ediția de anul trecut a concursului nostru, în comunitatea lor a răsărit anul acesta o micuță bibliotecă publică aflată la dispoziția cititorilor de toate vârstele în fiecare zi de joi.

Concursul de scriere creativă este destinat elevilor din clasele I-VIII, care sunt încurajați să scrie texte creative de maximum 40 de rânduri A4, de mână, sau 1,5 file dactilografiate, în Times New Roman, corp 14, obligatoriu cu diacritice. Sunt încurajate scrisorile și compunerile scrise de mână. Vom avea și anul acesta o secțiune specială de promovare a cărții, lecturii și culturii scrise prin intermediul afișelor, desenelor și colajelor, dedicate echipelor de elevi din clasele a IV-a a VIII-a. Așadar, echipe formate din trei – șase elevi de la școlile rurale vor putea crea afișe cu îndemnuri creative de promovare a cititului utilizând scrisul și arta vizuală (desen, colaj, pictură). Acestea vor fi expuse publicului cu ocazia premierii care va avea loc a începutul lunii decembrie. “Echipa lui Cărțilă” așteaptă scrisorile copiilor fie pe adresa de email scrisoripentrucartila@gmail.com, într-un document Word, fie prin poștă pe adresa Focșani, județul Vrancea, str. Cuza Vodă nr. 22, ap. 1, cod postal 620036. Înscrierile se pot face pe cont propriu sau sub îndrumarea unui profesor/învățător/bibliotecar sau a unui părinte. În cazul copiilor de clase primare, sunt acceptate și creații de grup, sub coordonarea unui cadru didactic. Fiecare lucrare trebuie să aibă atașată în mod obligatoriu și o scurtă prezentare a autorului (nume complet, vârstă, școală, pasiuni și un număr de telefon pentru contact).

Membrii juriului de la ediția din acest an sunt: Dna Oana Raluca Boian, manager al Bibliotecii Județene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea; Dna prof. Tamara Daniela Mocanca, inspector de limba și literatura română la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea; Dna. Prof. Ionelia Burghelea de la Școala Gimnazială “Oana Diana Renea” Focșani; Dna. Prof. Alina Soricu Eșanu de la Școala Gimnazială Voetin, comuna Sihlea. Din partea Asociației Eu, tu și ei, concursul va fi coordonat de dna prof. Violeta Țuțui de la Școala Gimnazială Jitia, membru în echipa de implementare a proiectului “c@rte în sate Caravana lecturii”, ajutată de voluntarii Larisa Guriță, Teodora Ochian și Denisa Simion.

În evaluarea materialelor primite, juriul va pune accent pe:

– crearea unor scrieri originale, creative, cu idei mărețele ale copiilor, care să fie plăcute la citit;

– cultivarea atitudinii civice a copiilor.

– exprimarea emoțiilor, în mod creativ

– scriere îngrijită, caligrafică;

– promovarea exprimării clare, coerente și corecte în limba română;

– limbaj expresiv.

Câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii decembrie, departajarea urmând să fie făcută pe nivele de studiu, primar și gimnazial. !!! Rugăm profesorii să nu intervină in redactarea lucrărilor și să le ofere copiilor libertatea de a-și pune în valoare propriile gânduri și aspirații. Concursul este organizat în cadrul proiectului c@rte în sate #Caravanacărții sprijinit de Corpul European de Solidaritate și implementat de o echipa de voluntari ai Asociației “Eu, tu și ei” Focșani. Detalii la numărul de telefon 0744217031, dna Silvia Vrînceanu Nichita, coordonator program cultural și de literație c@rte în sate. (sursa: Asociația ”Eu, tu și ei”)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu