Penitenciarele din ţară nu sunt bune pentru toţi condamnaţii. Vili Stan, surăianul condamnat anul trecut definitiv la închisoare cu executare pentru fapte comise în calitate de preşedinte de secţie de votare la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, nu vrea să îşi execute pedeapsa în ţară. Deşi cam toate instanţele au fost de acord că singura soluţie pentru Stan este închisoarea, până acum acesta a reuşit să evite să treacă pragul vreunei unităţi de detenţie din ţară.
În acest moment, Vili Stan „execută pedeapsa în Italia”, după cum a susţinut avocatul acestuia, în cadrul unui proces în care se solicită anularea mandatului, la Judecătoria Focşani. Vili Stan a plecat din ţară imediat după condamnarea sa definitivă de la Înalta Curte, însă a fost prins pe teritoriul Italiei şi încarcerat. Şi, pentru că s-a considerat că acesta îşi poate executa pedeapsa în Italia, mandatul emis în România trebuie anulat. O altă remarcă a avocatului care îl reprezintă pe Vili Stan a fost legată de faptul că acesta „refuză să îşi execute pedeapsa în România”, cu atât mai mult cu cât, spune avocatul, „Înalta Curte l-a condamnat pentru o faptă pentru care nu a fost sesizată”, întrucât în cazul unei infracțiuni, dosarul fusese declinat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani!
Cert este că două complete – cel de 2 judecători şi cel de 5 de la ÎCCJ – s-au considerat competente şi l-au condamnat în dosarul Referendumului pentru mai multe infracţiuni, la 1 an şi 10 luni închisoare, pedeapsă rămasă definitivă în aprilie anul trecut. De remarcat că, în 2013, când a fost finalizat rechizitoriul în acel dosar, procurorii reţineau că Vili Stan are un caracter violent, care rezultă şi din antecedentele sale penale.
Antecendente destul de serioase, dar nu şi pentru cei care au decis în 2012 că Vili Stan are o foarte bună reputaţie, demnă de a-l pune preşedinte al unei secţii de votare. În septembrie 2011, Stan fusese condamnat pentru lovire sau alte violenţe la 3 luni închisoare cu suspendare, însă în apel pedeapsa s-a transformat în 300 lei amendă penală. A mers totuşi la cazier. Cu toate acestea, clemenţa instanţelor vrâncene nu a funcţionat. Sau ceva a mers prost, pentru că, în 2014, acelaşi Vili Stan a fost condamnat din nou, pentru uz de armă letală fără drept şi braconaj cinegetic, la 1 an închisoare, tot cu suspendare.
Surăianului i-a fost confiscată la acel moment o armă de vînătoare cu glonţ, marca CZ 550, seria 821501, cal 30X06. Ulterior, în apel, s-a schimbat încadrarea juridică, iar pedeapsa s-a transformat într-un an şi patru luni închisoare. Instanţa a dispus şi „restituirea către inculpatul Stan Vili a autoturismului marca Suzuki Vitara cu număr de înmatriculare VN-06-TYW, a patru chei şi a unei telecomenzi aferente acestuia, ridicate de la inculpat şi aflate în custodia I.P.J. Vrancea, conform procesului- verbal şi a dovezii întocmite la data de 15.11.2012 de I.P.J. Vrancea – Serviciul AESP”.
Buna reputaţie sau ceva a funcţionat din nou în ochii judecătorilor, pentru că prin aceeaşi sentinţă s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. Însă, după condamnarea în dosarul de la Înalta Curte, Judecătoria Focşani a admis o sesizare a Serviciului de Probaţiune Vrancea, care solicita „anularea amânării aplicării pedepsei, privind pe condamnatul Stan”. Iar în ianuarie anul acesta, instanţa a analizat toate pedepsele din trecutul infracţional al lui Vili Stan şi a decis că acesta trebuie să fie închis pentru o perioadă de 2 ani. Acest mandat este cel care trebuie anulat, întrucât surăianul este deja în penitenciarul din Italia.