Consiliul Județean Vrancea a anunțat finalizarea a două proiecte ce vizează clădiri de patrimoniu din Focșani: Consolidare și restaurare Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci și Consolidare și restaurare Secția de Științe ale Naturii și Acvariu – Casa Tatovici. Ambele proiecte au beneficiat și de finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. ”Este vorba despre două proiecte prin care au fost consolidate și reabilitate două case monument istoric din Focșani: Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Vrancei (𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐀𝐥𝐚𝐜𝐢) și Secția de Științe ale Naturii și Acvariu (𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐓𝐚𝐭𝐨𝐯𝐢𝐜𝐢). Aceste două „bijuterii arhitecturale”, în care s-au investit peste 17 milioane de lei, urmează să fie amenajate și dotate, pentru a fi redeschise către publicul vizitator în prima parte a anului 2024.”, a anunțat președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.
Obiectivul general al proiectului de reabilitare a Secției de Istorie și Arheologie a constat în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric, în vederea valorificării patrimoniului cultural local și a identității culturale și redarea acestuia către publicul vizitator. Lucrările și obiectivele specifice incluse în proiect au vizat:
– consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci;
– dotarea corespunzătoare a monumentului consolidat și restaurat – secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci;
– includerea obiectivului consolidat și restaurat în circuitul turistic;
– digitizarea proiectului ca urmare a punerii în valoare a monumentului istoric consolidat și reabilitat;
– promovarea proiectului și a monumentului istoric consolidat și reabilitat.
Valoarea totală a proiectului este de 5 413 349,17 lei, (din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4 460 646,00 lei), asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 4 371 433,00 lei (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 3 791 549,10 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este 579 883,98 lei), iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 89 212,92 lei. Contribuția solicitantului la valoarea neeligibilă, inclusiv TVA aferentă acesteia este de 952 703,17 lei.
Obiectivul general al proiectului de reabilitare a Secției de Științe ale Naturii și Acvariu a constat în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric, în vederea valorificării patrimoniului cultural local și a identității culturale și redarea acestuia către publicul vizitator. Lucrările și obiectivele specifice au vizat următoarele aspecte:
– consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric secția de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici;
– dotarea corespunzătoare a monumentului consolidat și restaurat – secția de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici;
– includerea obiectivului consolidat și restaurat în circuitul turistic;
– digitizarea proiectului ca urmare a punerii în valoare a monumentului istoric consolidat și reabilitat;
– promovarea proiectului și a monumentului istoric consolidat și reabilitat.
Valoarea totală a proiectului este de 11 589 292,38 lei, (din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 11 516 821,38 lei), asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 11 286 484,95 lei (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 9 789 298,17 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 1 497 186,78 lei), iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 230 336,43 lei. Contribuția solicitantului la valoarea neeligibilă, inclusiv TVA aferentă acesteia este de 72 471,00 lei.
În cursul anului viitor se vor efectua și celelalte investiții necesare, astfel ca ambele imobile să fie redate cât mai curând circuitului de vizitare. Reamintim că, în această toamnă, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a imobilului unde a funcționat Tribunalul Vrancea, de pe strada Cuza Vodă din Focșani, care va fi utilizat tot de Muzeul Vrancei. În acel spațiu va funcționa, printre altele, Muzeul Viei și Vinului. (sursa: Consiliul Județean Vrancea)