vineri, octombrie 18, 2024
AcasăStiri InterneControale ITM la restaurante și unități de alimentație publică, soldate cu amenzi...

Controale ITM la restaurante și unități de alimentație publică, soldate cu amenzi și măsuri de îndeplinit

În perioada 12-15 iunie, la nivel național s-a desfășurat o campanie de verificare a a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor de muncă în domeniul ”restaurante și alte activități de servicii de alimentație”. Obiectivele principale ale campaniei au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate, a angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților privind necesitatea respectării prevederilor legale și eliminarea neconformităților constatate prin realizarea măsurilor obligatorii de intrare în legalitate .

În cadrul acestei Campanii Naționale, inspectorii din cadrul serviciului control relațiilor de muncă al ITM Vrancea au efectuat 13 controale la angajatori care desfășoară activitate în domeniile menționate anterior. Inspectorii de muncă au constatat 24 neconformități față de prevederile legale, aplicând 4 sancțiunile contravenționale incidente, valoarea amenzilor ridicându-se la 3000 de lei. Dintre măsurile dispuse de inspectorii de muncă amintim obligația angajatorilor de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc și evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului, respectarea prevederilor Codului Muncii privind repausul săptămânal, nerespectarea termenelor de transmitere a datelor în Revisal și neaplicarea unui salariu mai mare decât salariul  minim pe economie stabilit în plată pentru lucrătorii care au o activitate de peste 24 luni la același angajator.

Reamintim prevederile Codului Muncii: “Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin Hotărâre de Guvern poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Aceste prevederi se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.” Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare. (sursa: ITM Vrancea / foto: arhivă)


ARTICOLE SIMILARE


- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu