În perioada 05.07.2024-05.08.2024, Comisariatul General al Gărzii de Mediu a dispus în toată țara controale tematice privind verificarea implementării sistemului de garanție- returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile la comercianți, conform prevederilor HG nr 1074/2021. Controalele au vizat, în principal, următoarele aspecte:
– existența înregistrării comerciantilor în aplicația SGR;
– existentț contractului încheiat cu administratorul SGR în vederea îndeplinirii obligațiilor ce decurg din HG 1074/2021, după ce s-au înregistrat;
– dacă valoarea garanției de 0.5 RON este indicată distinct de prețul produsului, atât la raft, cât și în documentele fiscale;
– dacă valoarea garanției este plătită de comercianți, operatorilor economici de la care achiziționează produse ambalate în ambalaje SGR;
– dacă comercianții comercializează produse ambalate în ambalaje SGR nemarcate cu sigla SGR;
– dacă sunt afișate informații în structura de vânzare despre sistemul SGR;
– dacă dețin puncte de returnare a ambalajelor SGR/programul de preluare a ambalajelor SGR;
– dacă dețin evidențe ale ambalajelor SGR, a garanțiilor și dacă este utilizat sistemul informatic al SGR-ului în vederea raportării ambalajelor SGR.
CJ Vrancea al GNM a efectuat un număr de 115 controale în municipii și orașe ale județului dar și în zona rurală. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că hipermarketurile, supermarketurile și marketurile mari îndeplinesc prevederile HG nr. 1074/2021, fiind înregistrate în platforma RETURO și având încheiate contracte cu administratorul SGR. De asemenea, acestea dețin puncte de returnare, ambalajele fiind preluate de către subcontractorii administratorului SGR (firme de colectare deșeuri).
Toate unitățile verificate, atât din zona urbană cât și din cea rurală, erau înscrise în aplicația SGR. O parte din comercianții care preiau manual ambalajele SGR au afirmat că cetățenii nu aduc întotdeauna ambalajele curate și nedeteriorate la punctele de returnare, iar firmele de colectare nu vin să le preia ori de câte ori sunt solicitate. De asemenea, unii comercianți au sesizat faptul că numărul de ambalaje predate manual firmelor de colectare nu este același cu numărul înregistrat în aplicația SGR.
Comercianții cu suprafața de vânzare mai mică de 200 de metri pătrați nu reușesc să se asocieze cu alți comercianți cu aceeași suprafață de vânzare în vederea înființării punctelor de returnare a ambalajelor SGR. Primăriile de la nivelul județului nu au înființate puncte de returnare a ambalajelor SGR, acestea nefiind obligate prin HG 1074/2021. (sursa: Garda de Mediu Vrancea)