vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăStiri InterneControl la Administrația Fondului pentru Mediu în urma eșecului Programului „Casa Verde...

Control la Administrația Fondului pentru Mediu în urma eșecului Programului „Casa Verde Fotovoltaice”

Probleme majore, astăzi, la aplicația prin care se puteau face înscrieri în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice”. Înscrierile au început la ora 10:00, dar sistemul s-a blocat, apoi s-a anunțat reluarea înscrierilor la ora 16:00. Și de această dată au fost probleme, astfel că Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea programului. Spre seară, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dispus un control la AFM și a cerut concluzii rapide. „Modul în care Administrația Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea de astăzi a programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil! Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care s-au derulat lucrurile și nici pentru tratamentul la care au fost supuși astăzi sute de agenți economici și mii de cetățeni. AFM este o instituție aflată în coordonarea MMAP și, în calitate de ministru, am dispus un control asupra derulării acestui program. Scuzele nu sunt suficiente! Am solicitat, de asemenea, conducerii AFM ca până mâine dimineață să prezinte o soluție în vederea modului în care vor fi depuse și evaluate dosarele pregătite, astfel munca depusă să nu fie irosită.”, a anunțat ministrul Mediului.
Bugetul alocat pentru acest program de ridică la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar în plus, pentru a creşte şansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicaţia informatică, se va permite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni. Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
Finanţarea se acordă în pondere de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de beneficiarul final, din surse financiare proprii. Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt cele cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susţinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ), cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Implementarea proiectului se va realiza în cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalaţia şi încheiate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice şi obţinerea certificatului de racordare.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu