sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAdministratieControlul balastierelor și lucrările de apărare împotriva inundațiilor, principalele activități ale SGA...

Controlul balastierelor și lucrările de apărare împotriva inundațiilor, principalele activități ale SGA Vrancea

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea aduce la cunoștinţa opiniei publice că, începând cu data de 16 iulie 2020, au intrat în vigoare cele mai recente modificări ale Legii Apelor nr. 107/1996, adoptate prin Legea nr. 122/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 613 din 13 iulie 2020, dintre care amintim următoarele:

Referitor la regimul de folosire a apelor subterane, a fost precizată importanţa strategică a apelor subterane corespunzătoare calitativ, destinate cu prioritate pentru pentru alimentarea cu apă a populaţiei şi animalelor, precum şi pentru asigurarea igienei şi sănătăţii populaţiei. Aceste ape pot fi utilizate şi în alte scopuri, numai în baza autorizaţiei de gospodărire a apelor. Totodată, a fost introdusă în mod expres prevederea potrivit căreia utilizarea în scop de irigaţii a apelor subterane este permisă numai în zonele unde nu există ape de suprafaţă şi numai din primul strat acvifer cu potenţial hidrogeologic (stratul freatic), pe baza studiilor hidrogeologice întocmite sau expertizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Referitor la regimul de folosire a albiilor, a fost reglementată modalitatea prin care terenurile din domeniul public al statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” pot fi utilizate în scopul realizării investiţiilor de interes şi utilitate publică de către autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, respectiv în baza unui protocol încheiat cu administratorul bunului, cu acordul expres al proprietarului. Conţinutul-cadru al protocolului se va aproba prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul apelor. Dreptul de folosinţă obţinut în baza protocolului face dovada deţinerii terenului pentru emiterea actelor de reglementare în domeniul gospodăririi apelor.

Cu privire la dreptul de exploatare a agregatelor minerale, au fost introduse prevederi şi sancţiuni noi pentru activităţile conexe exploatării de agregate minerale, cu scopul prevenirii şi reducerii exploatărilor nelegale. Astfel, au fost interzise primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea agregatelor minerale fără documente specifice de transport al acestora sau cu documente din care nu rezultă cu certitudine provenienţa legală a acestora. Încălcarea acestor noi prevederi legale constituie contravenţie în domeniul apelor şi se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei, pentru persoane juridice, şi cu amendă de la 6.500 lei la 7.000 lei, pentru persoane fizice. Totodată a fost introdusă măsura confiscării şi valorificării potrivit legii a agregatelor minerale primite, depozitate, prelucrate, transportate şi comercializate fără documente specifice de transport sau cu documente din care nu rezultă cu certitudine provenienţa legală a acestora.

Controlul circulaţiei agregatelor minerale se efectuează de către personalul de gospodărire a apelor împuternicit în acest sens de reprezentantul legal al Administraţiei Naţionale «Apele Române», de către ofiţeri, subofiţeri şi agenţi din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române şi Jandarmeriei Române, precum şi de către personalul cu atribuţii de control din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În urma verificării activităţii de exploatare de agregate minerale, în perioada iunie-august 2020, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea a sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 75.000 lei două societăţi comerciale pentru extragerea agregatelor minerale fără aviz/autorizaţie de gospodărire a apelor sau fără respectarea prevederilor acestora (pe cursul de apă al râului Siret).

Pe lângă modificarea cadrului legislativ ce va îmbunătăţi modul de desfăşurare a activităţii de gospodărire a apelor, Administraţia Naţională „Apele Române” prin unităţile sale teritoriale, duce la îndeplinire atribuţiile referitoare la activitatea de apărare împotriva inundațiilor prin lucrări de gospodărire a apelor. În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă „Siret” a demarat procedura de achiziţie publică pentru faza de proiectare – Notă de fundamentare privind actualizarea Studiului de fezabilitate aferentă obiectivul de investiţii „Amenajare râu Milcov pe sectorul sectorul aval Goleşti – confluenţă cu râul Putna, judeţul Vrancea”. Lucrările se vor realiza pe teritoriul administrativ al comunelor Goleşti, Milcovul şi Răstoaca, în albia minoră şi pe malurile râului Milcov, judeţul Vrancea, scopul lor prioritar fiind social, de apărare împotriva inundaţiilor şi de stopare a eroziunilor active din zonele intravilane, limitrofe albiei râului. În acelaşi timp, realizarea acestei investiţii are şi implicaţii economice, prin evitarea potenţialelor pagube ce se pot produce prin afectarea infrastructurii şi a lucrărilor existente în zonă. (sursa: SGA Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu