Un amplu program de prevenire a infracțiunilor informatice și de conștientizare a adolescenților asupra pericolelor la care se expun prin utilizarea excesivă a rețelelor sociale s-a declanșat la nivelul structurilor specializate din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea. Recent, doi polițiști cu experiență de la Crimă Organizată i-au vizitat pe elevii de la Liceul „Simion Mehedinți”, din Vidra.
Comisarul Tatiana Monica Manolache, de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității (CAPC), din cadrul IPJ Vrancea, subcomisarul Andone Victor, de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO), precum și comisarul-șef Eugen Pâslaru, comandantul Secției 3 Poliție Vidra i-au pus la curent pe liceeni cu metodele infractorilor din spațiul virtual.
O nevinovată adresă de e-mail lăsată vizibilă pe diversele rețele sociale poate fi folosită abuziv de persoane rău intenționate
Elevii au mai aflat că postarea fotografiilor indecente și discuțiile cu necunoscuți îi fac vulnerabili în fața abilității celor care racolează în beneficiul site-urilor pentru adulți sau în cel al rețelelor de prostituție. De aici până la pornografia infantilă sau sclavia sexuală pasul este foarte lunecos.
Ofițerii au recomandat elevilor evitarea paginilor pentru adulți sau accesarea unor linkuri necunoscute lor. În plus, tastarea parolelor sau codurilor pin sunt periculoase în interiorul site-urilor nesecurizate, vizate fiind aici jocurile de noroc online, platformele de pariuri sau chat-urile pentru adulți.
Deși tematica a fost variată incluzând prevenirea violenței, a tâlhăriilor, furturilor, a accidentelor de circulație, a consumului de droguri și plante etnobotanice, problema siguranței pe internet a avut cea mai mare priză la elevii de la Simion Mehedinți. „Au fost subiecte interesante pe care le-au expus polițiștii. Multe sfaturi le-am auzit pentru prima dată. Cel mai interesant mi s-a părut subiectul legat de internet și de pericolele care ne pândesc pe rețelele de socializare”, ne-a spus Lăcrămioara Diaconu, elevă în clasa a XI-a la Liceul „Simion Mehedinți”. Directoarea liceului, Adela Cătălina Potop, consilierul educativ, profesoara de geografie Afrodita Morunglav, profesoara de engleză Andreea Teodora Iancu, cele care au inițiat dezbaterea alături de polițiștii invitați, spun că dezbaterea a fost utilă pentru elevi și cadre didactice iar astfel de întâlniri vor continua.
Acțiunea nu pare una de rutină întrucât, astfel de abordări frontale ale polițiștilor cu adolescenții, pe realități atât de grave, vor continua în liceele din județ. Alte două licee din Panciu au primit vizita ofițerilor de la Crimă Organizată.
Stăicuţu Ilie