Politicienii români, în majoritate covârșitoare, dau vine pe alții pentru orice eșec/ nerealizare. Nu-și asumă nicio responsabilitate, nu-și recunosc erorile, nu sunt ei vinovați. Doar alții … iar alții sunt, de multe ori, străinii. Cei din Europa, SUA etc au mereu ceva cu noi, cu noi care suntem atât de buni, corecți, cinstiți și devreme acasă. Un astfel de exemplu îl reprezintă mult mediatizatul ”caz” Schengen. După ce au creat, nejustificat, un imens orizont de așteptare și au plusat cu populisme fără număr, politicienii români aruncă vina tot pe olandezi, ca de atâtea ori în ultimii ani, pentru un eventual eșec privind acceptarea țării noastre în spațiul Schengen. Sau un semieșec (se vorbește chiar de o variantă ”parțială” de Schengen, să fie toată lumea mulțumită parțial – de exemplu, să se dea undă verde doar în aeroporturi). În proporție de vreo 90%, politicienii români au identificat vinovații în Țările de Jos, nicidecum pe la București. PSD, PNL și AUR au găsit puncte comune de vedere cu privire la (ne)aderarea la Schengen, cu ochii pe procentele din sondajele actuale și pe cele așteptate în 2024.
Fost jurnalist, consilier prezidențial și deputat, Adriana Săftoiu vine cu un exemplu de ceea ce ar trebui să facă politicienii români pentru interesul național. Nu bla-bla-uri interne, lamentări, demagogii și manipulări electorale. Timp de câțiva ani, Adriana Săftoiu a fost un colaborator apropiat al fostului președinte Traian Băsescu. S-au despărțit brusc și în termeni deloc prietenoși (cei care au urmărit politica știu despre ce a fost vorba). Iar în avalanșa asta de populisme din ultimele zile, Adriana Săftoiu readuce în memoria publică modul în care președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a abordat o situație de interes național.
”Politicienii care spun că sunt „interese politice” ca să nu intrăm în Schengen, dar nu ne spun care sunt acelea, speră ca mintea românului să creeze conspirațiile necesare ca să mute vina la ăilalți, acum olandezii. Să enumeri păcatele Olandei – și cine nu are – cu corupția, cu drogurile (unele legalizate, altfel), cu pistolul la tâmplă, dar să uiți să spui în cât timp își prind corupții, traficanții, pistolarii și să le compari cu ale noastre, cică, mai mici, care avem corupți de ani neprinși, traficanți veseli si liberi, ceva pistoale şi pe la noi, dar nelămurite nici astăzi…ce să mai zici, să fie primită comparația ca să îi blamăm pe ăilalți. În niciun caz genul acesta de atitudine nu ne va face mai apropiați de Schengen. Ba din contră.
Înainte cu 4 luni ca să fie legiferată intrarea noastră în UE, erau 4 țări care nu ratificau tratatul: Franța, Germania, Italia, UK. Președintele de atunci, Traian Băsescu, a abordat, în persoană, cele patru țări. Președinți, prim-miniștri, cancelari i-au spus că degeaba ei vor declara public că ne susțin, dacă nu merge în parlamentele acelor țări să vorbească direct cu acele comisii parlamentare care dădeau undă verde. Și a fost luat fiecare parlament și comisie în parte unde răspundea la întrebări, unde pleda pentru cauză. A te oțărî nu e deloc semn de înțelepciune sau că ți-ar păsa cu adevărat. Mai degrabă mi se pare că ai noștri doar sunt disperați să mute vina la altcineva.”, a scris fostul consilier prezidențial pe Facebook. Iar dincolo de păreri, frustrări, păcate, securitate, emoții, afaceri, subiectivisme, dezamăgiri, despre Traian Băsescu nu se poate spune că nu a fost un om politic adevărat.
Sigur, cam toți românii își doresc intrarea în Schengen, fără să știe cu exactitate ce înseamnă asta și cu ce îi afectează situația actuală în mod direct. Dar declarațiile și atitudinile demagogice și belicoase ale politicienilor români (mai ales ale celor din PSD și PNL) nu ajută deloc țara noastră, ci servesc mai degrabă intereselor de la Moscova. Atât se poate, ăsta e nivelul, din păcate.