Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o tânără din Baia Mare care a fost victimă a traficului de persoane și care a reușit să fugă din țară pentru a scăpa de traficanții ei a fost condamnată acum la muncă în folosul comunității, pentru că nu și-a plătit amenzile primite pe când se afla pe stradă. Tânăra a declarat pentru PRESShub că îi este frică să revină în România, pentru a-și executa pedeapsa, de teamă că ar putea să se întâlnească cu cei care au traficat-o. În continuare ne vom referi la persoana în cauză ca Andreea, acesta nu este numele ei real.
„La vârsta de 16 ani am fost victima proxeneților. Am ajuns pe mâna lor după ce mama mea mi-a interzis să mai locuiesc în casa ei. Fiind fără locuință și fără job am apelat la ajutorul unei prietene din copilărie, care m-a primit să locuiesc împreună cu familia ei. Pentru că locuința era foarte mică și eu nu aveam nici un venit, mi-a propus să îmi facă cunoștință cu niște „prieteni” de ai ei despre care spune că mă pot ajuta să îmi găsesc de muncă. Odată ajunsă în prezența acestor oameni, lucrurile au luat o întorsătură drastică foarte rapid.”, a povestit tânăra. (…) „Nu-mi amintesc în amănunt ce s-a întâmplat, doar că s-a făcut seară, iar eu și acel individ ne aflam acum pe centura de lângă mall-ul din Baia Mare. M-a luat și m-a strâns tare de încheietură și mi-a spus că de acum încolo am să lucrez pentru el și că orice tentativă de a fugi o va pedepsi prin a-mi ucide familia. Mi-a spus numele exact al surorii și nepoatei mele, și atunci am hotărât să nu mă opun și să fac ceea ce el dorește. Am început să merg cu el seară de seară și să stau pe stradă, să ofer servicii sexuale oricui se oprea și cerea. El luat toți banii.”
Însă, la mai bine de 10 ani de când s-au întâmplat toate aceste lucruri, Andreea nu a scăpat definitiv de problemele care au apărut în urma faptului că a fost traficată. ”Pe vremea când eram pe stradă, am primit amenzi pentru prostituție. Eu începusem să le plătesc la un moment dat. Cu timpul, fiind plecată, am ignorat existența lor. Am fost convinsă că vor fi anulate, dat fiind faptul că eram minoră când le-am primit și că erau atunci niște legi în vigoare care ar fi trebuit să mă scape de ele. Atât am știut în ignoranța mea”. Însă amenzile nu au fost anulate, ci transformate în ore de muncă în folosul comunității. Andreea a aflat acest lucru din întâmplare, de la o cunoștință.
”Din păcate, autoritățile nu au pregătirea necesară, nici în momentul de față, să facă distincția între o victimă a traficului de persoane și o prostituată, iar la momentul respectiv cu atât mai puțin. Deci, noi constatăm că și astăzi avem o mare problemă cu privire la aceste diferențe pe care autoritățile trebuie să le facă și să înțeleagă cine este victima traficului de persoane și cine se prostituează de bunăvoie și la acel moment legislația practic era în această direcție. România are o legislație destul de deficitară, pentru că noi permitem și astăzi proxenetismul cu minori, ceea ce este aberant.”, a declarat Silvia Tăbușcă, președinta Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), cu experiență în domeniul protecției internaționale a drepturilor omului.
Povestea întreagă o puteți citi pe PRESShub.