Fostul director al Societății Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Ionel Partene, îngroașă numărul vrâncenilor care au avut dosar de fond rețea la fosta securitate comunistă. Pe 23 martie 1989, Ionel Partene, care era student la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutului Agronomic “Nicolae Băcescu” a fost recrutat, sub numele conspirativ de “Paul”, pentru urmărirea informativă a unui profesor de economie politică din cadrul facultății și a unui coleg student, baptist, acesta din urmă fiind suspicionat că aduce și răspândește materiale religioase cu un conținut necorespunzător în căminul studențesc.) Partene, care avea pe atunci 24 de ani, nu a apucat să-și toarne prea mult colegii și profesorii, pentru că în decembrie 1989, la jumătate de an după racolare, a venit Revoluția. Cu toate acestea, din precizările făcute de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) el a dat niște note informative.
“Privind pe N.A., student în anul III, la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare: Îl cunosc din anul I, fiind coleg de an și de facultate. Profesional, deși intelectual este foarte bine dotat, rezultatele obținute sunt inegale, datorită inconstanței depuse în pregătirea sa. Practic, vrea să demonstreze că la materiile unde vrea să epateze ușor, obține rezultate bune și foarte bune. Locuiește în oraș, la o mătușă a sa. În relațiile cu colegii este destul de rezervat, totul mărginindu-se la schimbul uzual de saluturi și banalități cotidiene. Se pare că în grupa lui are câțiva prieteni cu care joacă fotbal (el personal fiind un bun jucător)”; “Privind pe B.N., profesor de economie politică. Cu profesorul B. am avut cursul de Economie politică. Despre acest curs, sintetic, relatez următoarele:-foarte bine structurat, bogat în date, fapte de natură economică și, în același timp, atractiv pentru studenți. De asemenea, se observă că la baza cursului stă experiența unui om care a avut și alte funcții în afară de cea de profesor. Discrepanța dintre modul de a preda cursul de Economie politică și cursul de s-a văzut prin faptul că la ultimul curs, care nu era pe profilul său, nu avea aceeași dexteritate profesională ca la primul. –Studenții erau încântați de modul cum acesta își expunea ideile”; “Privind pe P.R., student în anul II la Îmbunătățiri Funciare. În cunosc de când era student în anul I, fiind colegi de cămin și de facultate. Profesional este un student pregătit, obținând performanțe pe măsura efortului depus. A fost secretar A.S.C. (n.a. asociația studenților comuniști) în anul I. Sesiunea de iarnă a promovat-o cu note foarte bune, dar efortul depus este uneori inegal. Are o personalitate bine conturată, argumentându-și lejer ideile. Este coleg de cameră cu I.I., fără a fi influențat de ideile acestuia. Se află în relații bune cu majoritatea colegilor de an”.
Pentru informările enumerate mai sus, CNSAS spune, prin Adeverința 4007/14.10.2010 că lui Partene nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității.
foto Vrancea Media