Curtea de Conturi a publicat raportul privind finanțele publice locale pentru anul 2016. Astfel, în cursul anului trecut, au fost organizate 34 de acţiuni de audit/control, din care 27 acţiuni de audit financiar al conturilor de execuţie a bugetelor locale ale unor comune și orașe, printre care și municipiul Focșani, dar și Consiliul Județean Vrancea. Inspectorii Curții de Conturi au constatat nu mai puțin de 302 abateri de la legalitate și regularitate, 73 dintre acestea fiind grave și care au condus la prejudicierea bugetelor locale cu suma de 7,7555 de milioane de lei.
Cele mai grave abateri au fost cele din domeniul achiziţiilor publice, care au fost constatate la 4 dintre unităţile administrativ-teritoriale. Astfel, la Muzeul Vrancei, instituție în subordinea Consiliului Județean Vrancea, s-a constatat că achizițiile directe de bunuri și servicii s-au realizat fără a avea la bază o procedură operațională, prin respectarea căreia să se asigure utilizarea fondurilor publice în condiții de economicitate, eficacitate și eficiență. „În acest sens, sunt de exemplificat serviciile artistice achiziționate pentru organizarea de evenimente și care reprezintă o parte însemnată (peste 25% din cheltuielile cu bunuri și servicii) din bugetul alocat; de asemenea, în cazul unei alte entități subordonate Consiliului Județean Vrancea (Centrul Cultural Vrancea), nu s-a procedat la transmiterea în SEAP a anunțului de atribuire, în cadrul procedurii simplificate de achiziție a unui eveniment cultural”, potrivit raportului Curții de Conturi.
În cazul verificărilor efectuate la Primăria Focșani, s-au constatat abateri în faza de contractare, respectiv derulare a contractului de achiziție publică. Astfel, în cazul unui contract de achiziții publice de lucrări de investiții s-a constatat nerespectarea procedurilor legale, prin neincluderea în contract a unor clauze specifice, așa după cum sunt prevăzute în documentația de atribuire și care au stat la baza stabilirii ofertei câștigătoare (durata de execuție, perioada de garanție). De asemenea, cu privire la derularea unui alt contract, s-a consemnat prejudicierea bugetului local cu sumele reprezentând cheltuielile efectuate pentru remedierea unor lucrări aferente unui obiectiv de investiții, realizate în mod necorespunzător de către executant și nerecuperate de la acesta în perioada de garanție a lucrărilor, conform prevederilor contractuale.