Cutremurul de pe burse, avertisment sau panică nejustificată? Ce prevăd analiștii. Săptămâna aceasta a debutat cu un cutremur pe piețele bursiere din Asia și SUA, generând panică printre investitori și teama că va urma o nouă criză economică mondială. Analiștii economici vorbesc despre trei cauze principale:
- Întărirea yenului japonez
- Situația tensionată din Israel
- Rezultatele dezamăgitoare privind piața muncii din SUA (…)
Prudența băncilor, dar și a populației, ar putea duce la încetinirea creditelor de consum. De asemenea, analiștii se așteaptă la o cădere masivă a pieței imobiliare, unde sunt blocate multe resurse financiare, din cauza caracterului speculativ al acesteia. Activele ar putea fi lichidate la prețurile pieței pentru a face rost de lichidități în așteptarea crizei. În 2025, sunt riscuri legate de prețurile alimentelor și ale energiei, în condițiile în care în aprilie expiră plafonările la energie și gaze, mai avertizează BNR.
„O evaluare mai clară a evoluției economiei globale poate fi schițată după alegerile din SUA. Comisia Europeana, însă, a lansat deja în ultima sa Prognoză economică un avertisment privind o încetinire a economiilor din statele Uniunii. Totuși, temperarea inflației va îmbunătăți condițiile de creditare, însă rămâne de văzut cum vor evolua la noi dobânzile și, mai ales, disponibilitatea băncilor de a credita. Dacă anul 2025 va aduce majorări de taxe și impozite, atunci consumul se va comprima și, ca atare, există posibilitatea unei încetiniri a economiei și chiar a unei recesiuni”, apreciază analistul economic Lidia Moise.
Articolul integral poate fi citit pe PRESShub.