vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăFocsaniDe astăzi se pot depune candidaturile pentru alegerile locale din 5 iunie

De astăzi se pot depune candidaturile pentru alegerile locale din 5 iunie

Primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni sunt aleşi anul acesta în cadrul alegerilor locale care vor avea loc pe data de 5 iunie. Candidaturile se pot depune în perioada 11 aprilie – 26 aprilie . Campania electorală începe pe data de 6 mai și se termină la data de 4 iunie.
Partidele politice au intrat în febra identificării candidaţilor pentru funcţiile de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, pentru alegerile locale care vor avea loc pe data de 5 iunie. Sunt aleşi în mod direct primarii (primul clasat în preferinţele alegătorilor din localitatea respectivă va deveni primar), consilierii locali și consilierii județeni. Din rândul consilierilor locali se vor alege viceprimarii, după constituirea noilor consilii locale, iar din rândul consilierilor județeni vor fi aleşi președintele Consiliului Județean și cei doi vicepreședinți. În cazul județului Vrancea, cu 33 de consilieri județeni, majoritatea care va da următorul președinte de CJ trebuie să aibă minim 17 consilieri.
Spre deosebire de alegerile locale din 2012, au intervenit o serie de modificări în legislația electorală care îngreunează depunerea candidaturilor din partea partidelor politice. Nu mai este suficient ca partidele, în special cele de buzunar, cu denumiri fanteziste şi active doar la alegeri ca paravan pentru oameni suplimentari în secţiile de votare din partea partidelor mari să fie înregistrate în Registrul Partidelor. Candidaturile pentru primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni trebuie susţinute, la depunere, de liste de semnături cuprinzând minim 1% din alegătorii cu drept de vot, pentru fiecare localitate în parte. Această prevedere este similară condiţiei pe care legea veche o impunea candidaților independenți.
Candidaturile la comunele din Vrancea pentru primari şi consilieri: 100 de semnături
Pentru ca un partid sau o alianţă electorală să depună candidatura la funcţia de primar în oricare din cele 68 de comune ale judeţului Vrancea, sau pentru ca un independent să îşi depună candidatura, legea prevede aceleaşi condiţii: partidul, alianţa electorală sau candidatul independent trebuie să prezinte o listă de semnături de cel puţin 1% din alegătorii acelei localităţi, dar, nu mai puţin de 100. Cum nici una dintre comune nu are mai mult de 10.000 de alegători cu drept de vot, ca 1% să depăşească pragul minim, orice candidatură la funcţia de primar trebuie însoţită de o listă de minim 100 de semnături dintre alegătorii acelei localităţi. Cetăţenii pot semna pe oricâte liste ale partidelor sau candidaţilor independenţi doresc, pentru că legea permite susţinerea mai multor candidaturi.
Listele de candidaţi pentru consiliile locale trebuie să fie însoţite de acelaşi număr minim de semnături, 100, atât pentru partide sau alianţe de partide, cât şi pentru candidaţii independenţi. Legea nu permite însă candidaturile pe liste de independenţi.
Candidaturile la oraşe: Mărășești, Odobești și Panciu
În cazul orașelor Mărășești, Odobești și Panciu, candidaturile la primari și listele de consilieri locali trebuie însoțite de minim 500 de semnături, atât din partea partidelor cât și din partea candidaților independenți. Numărul este impus de legea electorală, care stabilește acest prag pentru localitățile urbane de rang III, categorie la care se încadrează cele trei orașe.
Candidaturile la Adjud
O situaţie specială se regăseşte pentru municipiul Adjud, în care o scăpare a legii discriminează candidaţii independenţi la funcţia de primar. Dacă partidele politice pot depune candidaturi la funcţia de primar însoţite doar de minimul de 500 semnături ale susţinătorilor, candidaţii independenţi trebuie să adune, pentru a intra în competiţia electorală, minim 1000 de semnături.
Pentru listele de consilieri locali din partea partidelor, respectiv pentru candidaţii independenţi, sunt necesare 500 semnaturi.
Candidaturile la Focsani
Candidaturile pentru funcţia de primar al Municipiului Focşani şi pentru lista de consilieri locali din partea partidelor trebuie însoţite de minim 797 de semnături, dat fiind numărul de 79606 alegători cu drept de vot înregistraţia la Focşani potrivit Autorităţii Electorale Permanente (statistica comunicată pe 5 aprilie). Același număr minim de semnături trebuie să-l prezinte și candidații indepedenți la funcția de consilier local.
Candidaților independenți pentru funcția de primar li se impune strângerea aminim 1000 de semnături, potrivit prevederii legale: „Pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul oraşelor şi de 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti”.
Candidaturile pentru Consiliul Judeţean Vrancea
Atât partidele, pentru listele de candidaţi la Consiliul Judeţean Vrancea, cât și candidații indepedenți trebuie să strângă semnături în număr de minim 1% din alegătorii înscriși ăn Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează. Cum numărul de alegători din Vrancea era de 317066 alegatori, numarul minim de semnături pentru judet este de 3171.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu