luni, septembrie 16, 2024
AcasăSocietateDe ce se face cerul roșu noaptea în România și ce efecte...

De ce se face cerul roșu noaptea în România și ce efecte sunt

De ce se face cerul roșu noaptea în România, sub forma unei aurore boreale, despre care eram obișnuiți mai degrabă să apară la cei doi poli, explică pentru PRESShub Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale. Aurora boreală din România nu afectează sănătatea umană. Și este un fenomen natural, în ciuda faptului că în spațiul public au circulat tot felul de teorii cum că ar fi nocivă sau ar fi creată prin experimente umane.

„Au fost o serie de, să le spunem, erupții sau explozii solare care continuă și probabil vor continua. Este un fenomen care, deși nu poate fi prezis cu exactitate, este așteptat. Tot ce se întâmplă este că ne apropiem de maximul activității solare. Acest maxim de activitate are loc o dată la aproximativ 11 ani. Nu este ceva neașteptat. Singurul semn de întrebare privește doar modul exact cum vor fi distribuite evenimentele de genul ăsta. Dar acestea vor continua”, a explicat Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale.

Efectele sunt foarte, foarte diminuate. Oricum, chiar și în țările nordice efecte dramatice sunt destul de puțin probabile și deja există experiență foarte multă și pot fi luate în calcul. Avem oportunitatea să vedem poate o dată, de două ori, aurora în timpul maximului de activitate solară. Nu este periculos pentru noi. Nu există pericol de iradiere sau alte lucruri de genul ăsta. E un fenomen natural, care se vede în mod normal în zonele de latitudini înalte, dar la maximul de activitate în cazul unor evenimente geomagnetice puternice. În cazul unor furtuni geomagnetice puternice, efectele pot fi observate la latitudini ceva ceva mai mici”, a menționat specialistul.

Articolul complet poate fi citit pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu