Lucrările de modernizare a drumului Bârlad – Laza – Codăești din Vaslui, executate pe bani europeni, peste 222 milioane lei, au ajuns la circa 25%, proiectul fiind o gură de oxigen pentru administrațiile locale și cetățenii din respectivele comunități. Primarii spun să drumul le salvează comunitățile de la izolare, iar fără banii europeni nu ar fi putut face niciodată investiția. O bună parte din cei 83 de km ai arterei erau neasfaltați, fiind un coșmar pentru cei care tranzitau zona. Mai exact, distanța era parcursă în circa 3 ore, cu o viteză medie sub 30 km/oră. Dacă se menține ritmul actual, lucrarea este în grafic și se va finaliza în iunie 2022.
La această dată, în cadrul Lotului 1 al drumului strategic au fost realizate o serie de lucrări. Astfel, pe DJ 245 s-au executat lucrări de terasamente, refacere a sistemului rutier și așternere îmbrăcăminte asfaltică pe o lungime de aproximativ 20 km. Pe același tronson de drum au fost amenajate sisteme de scurgere a apelor pluviale (șanțuri betonate) pe o porțiune de aproximativ 12 km și podețe transversale, fiind realizate inclusiv lucrări de relocare a rețelelor de utilități. De asemenea, pe DJ 245 sunt în execuție patru poduri iar pe DJ 245M, în intravilanul localității Poienești, a început execuția la două poduri. Valoarea lucrărilor executate și decontate la sfârșitul lunii septembrie 2020 este de 12.235.986 lei, reprezentând aproximativ 19 % din valoarea contractului.
Primarii comunităților vasluiene pe unde trece drumul strategic sunt entuziasmați de perspectiva asfaltării drumurilor județene, care le traversează localitățile pe care le conduc.„Drumul strategic este cea mai bună investiție pentru infrastructura rutieră pentru comuna Bălteni. Noi nu aveam nicio posibilitate să facem ceva, pentru că era un drum județean pietruit. Este vorba despre aproximativ 9 kilometri de drum pe care s-a turnat un strat de asfalt. Oamenii sunt mulțumiți, iar când o să fie terminate și șanțurile și va fi turnat și al doilea strat de asfalt va fi și mai bine. S-a schimbat totul, merge lumea pe acest drum. În cadrul proiectului mai trebuie reabilitat un pod, albia cursului de apă va fi refăcută în amonte și aval pe o lungime de maxim 50 de metri și trebuie consolidate digurile. Drumul este cea mai super realizare care se putea întâmpla. Visăm de mult la modernizarea acestui drum”, a spus Relu Brașoveanu, primarul comunei Bălteni. Mai multe despre acest subiect puteți citi un material publicat de PressHub.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.