Ziua Artileriei Române a fost marcată joi, 9 noiembrie, printr-o serie de activități dedicate acestei arme, printre care, ceremonii militare și religioase specifice și expoziții de armament, echipamente și tehnică militară specifice armei Artilerie, standuri de prezentare a ofertei educaționale și de promovare a carierei militare. Activitățile s-au desfășurat la Monumentul Eroilor Artileriști, în Piața Eroilor din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” și la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, în prezența Consilierului Prezidențial și șef al Departamentului Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, generalul (rz.) Ion Oprișor, a Consilierului de Stat și Secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, generalul-locotenent Mihai Șomordolea, a Secretarului de Stat și şef al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Eduard Bachide, a șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin, precum și a altor șefi și comandanți ai structurilor Armatei României, a cadrelor militare în activitate sau în rezervă și a numeroși invitați. În cadrul ceremoniei militare desfășurate la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, s-au conferit o serie de ordine, titluri și embleme militarilor și structurilor militare din țară. Printre acestea s-a aflat și o mare unitate din Focșani: locțiitorul pentru resurse al șefului Statului Major al Apărării, contraamiralul Ion Cristian Lișman, a conferit Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani ”Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, înmânând-o comandantului structurii, colonelul Daniel Condruz.
Totodată, au fost acordate personalului din cadrul structurilor de artilerie din organica Forțelor Terestre Române, Emblemele de Merit „În Serviciul Armatei României”, clasa I, din partea Ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și clasa a II-a, din partea șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. De asemenea, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin, a oferit Emblemele de Merit „În Serviciul Armatei României” clasa a III-a, „În Slujba Patriei”, clasa a III-a, și „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”.
În discursul său, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin, a mulțumit militarilor artileriști pentru contribuțiile aduse la îndeplinirea sarcinilor structurilor din care fac parte și pentru efortul de a reprezenta cu cinste artileria și Forțele Terestre Române, asigurându-i de respectul său și urându-le sănătate. bucurii și succes în tot ceea ce și-au propus. „Aveți un rol important, pentru că puterea unei organizații este dată, în cea mai mare măsură, de oamenii ei. Suntem mândri de voi, iar voi să fiți mândri de arma pe care ați ales-o. Pentru tânăra generație, continuați tradiția artileriei, situându-vă mereu pe traiectoria ce duce la țintă. Aspirați spre o carieră militară ascendentă și cu bătaie cât mai lungă. Să nu uităm că nu putem realiza nimic de unii singuri. De aceea, aprecierea noastră se îndreaptă către toți cei care au fost și sunt alături de noi în îndeplinirea sarcinilor: comandanți, camarazi sau subordonați, de toate armele. De asemenea, nu îi uităm, și le mulțumim familiilor noastre care simt, înțeleg și acceptă alături de noi provocările profesiei militare”, a transmis generalul-maior Ciprian Marin.
La 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domnească nr. 198 s-a legiferat înființarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti. Artileria este una din armele principale din compunerea Armatei Române, cu o îndelungată istorie ce se pierde în negura vremurilor. Noțiunea de „artilerie” a apărut în evul mediu, dar istoria evoluției mijloacelor de luptă bazate pe principiul aruncării obiectelor grele la ţintă îşi află începutul încă din antichitate. Aniversarea celor 180 de ani regăsește artileria română în plin proces de modernizare materializat în dotarea cu sisteme de armament și echipamente care răspund cerințelor NATO de interoperabilitate, interschimbabilitate și capabilitate, și care vor contribui decisiv la îndeplinirea misiunilor și sarcinilor specifice structurilor de artilerie pentru apărarea națională, apărarea colectivă a NATO, precum și a clauzei de asistență mutuală a Uniunii Europene. (sursa text și foto: Forțele Terestre Române)